Top 5 cei mai „cumpărați” artiști din timpurile noastre

Mulți consideră că lucrările artiștilor sunt apreciate și vândute la prețuri mari doar după moartea lor. Însă, sunt câțiva artiști care gustă cu poftă din faima lor și fac lucrări de artă pentru care primesc bani grei. Nassmag.com a făcut un top cu cinci artiști care câștigă averi pentru capodoperele lor:

Gerhard Richter

Este unul dintre cei mai importanți și cunoscuți artiști ai secolului 21 și unul dintre cel mai bine plătiți. În anul 2011, artistul german a vândut lucrări în valoare totală de aproximativ 200 de milioane de dolari. Multe dintre lucrările sale sunt vândute la licitații cu cele mai mari prețuri.

Jeff Koons

Este regele kitsch-ului în artă și faimos pentru colecția lui de câini gigantici din balon. Un astfel de câine, numit „Orange” a fost evaluat la prețul de 58.400 de dolari, însă, experții susțin că valoarea pe piață a acestei lucrări ar putea să crească.

Annie Leibovitz

Acest fotograf este adorat de revistele de modă și vedetele de la Hollywood. Ea se număra printre cele mai bine plătite fotografe din lume. Doar pentru o fotografie cu pictorul Keith Haring care și-a pictat corpul în alb-negru în stilul caractersitic lui, fotografa a primit 57.458 de dolari.

Maurizio Cattelan

Artistul italian sparge chiar și tiparele artei contemporane. Lucrările lui sunt provocatoare, critice și pe alocuri absurde, dar apreciate și bine plătite. El a vândut sculptura papei Ioan Paul al II-lea, lovită de un meteorit, cu 886.000 de dolari.

Damien Hirst

Este unul dintre cei mai bogați artiști din Marea Britanie, cu o avere estimată de 215 mln de lire sterline. În urma unei licitații organizate la Sotheby’s în 2008, el a obținut un venit de circa 92 de mln de lire serline, depășindu-l astfel pe marele pictor Picasso.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.