Atacul din Noua Zeelandă: Sute de neo-zeelandezi au contactat poliţia pentru a restitui armele

Sute de neo-zeelandezi au început demersurile pentru a restitui armele deţinute, în urma deciziei luate de autorităţi de a interzice vânzările de puşti de asalt şi semiautomate după dublul atac comis în urmă cu o săptămână la două moschei din Christchurch (sudul Noii Zeelande) şi soldat cu 50 de morţi şi 48 de răniţi, transmite AFP.

Foto: Reuters

Premierul neo-zeelandez Jacinda Ardern a anunţat joi interzicerea vânzărilor de arme de asalt şi semiautomate.

La scurt timp după tragedia de vinerea trecută de la Christchurch, Ardern şi-a anunţat intenţia de a propune măsuri legislative mai stricte privind armele. Legislaţia de până acum i-a permis presupusului autor, australianul de 28 de ani Brenton Tarrant, să achiziţioneze în condiţii perfect legale arsenalul folosit în timpul dublului atac, printre care arme semiautomate.

''Pentru a rezuma, acest tip de armă semiautomată folosit în atacul terorist de vineri va fi interzis în această ţară'', a declarat şefa executivului neo-zeelandez.

Interdicţia a intrat în vigoare joi la ora locală 15:00 (02:00 GMT) şi a fost decretată o perioadă în care armele de acest fel achiziţionate până acum pot fi restituite.

Persoanele care nu predau armele în perioada respectivă vor risca amenzi de până la 4.000 de dolari neo-zeelandezi (2.430 euro) şi trei ani de închisoare.

În primele 20 de ore de la intrarea în vigoare a interdicţiei, aproape 500 de persoane au apelat un număr telefonic special creat de poliţie pentru începerea demersurilor de restituire a armelor, a anunţat vineri comisarul-şef adjunct al poliţiei neo-zeelandeze, Tusha Penny.

Poliţia estimează la 1,2 milioane numărul armelor de foc aflate în circulaţie în Noua Zeelandă, ţară insulară cu 4,5 milioane de locuitori, fără a furniza nicio estimare a numărul armelor de tip militar deţinute de populaţie, scrie agerpres.ro


Pub