Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării, despre cazul elevului din Ungheni: Cerințele față de exteriorul elevilor nu trebuie să vizeze personalitatea elevilor sau lungimea și culoarea părului acestora

Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității s-a pronunțat asupra cazului elevului care a invocat hărțuire din partea administrației liceului „Vasile Alecsandri” (Ungheni) față de elevii de genul masculin.

Foto: protv.md

„Consiliul a luat act de poziția reclamatei prin care susține că la elaborarea Regulamentului instituției (în baza căruia administrația liceului își întemeia acțiunile discriminatorii) s-a preluat noțiunea „ținută decentă” din Regulamentul-tip de organizare și funcționare a instituțiilor de învățământ primar și secundar aprobat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Pentru a evita sensul confuz Consiliul de administrare a liceului a considerat oportun să explice cu mai multe detalii această noțiune, făcând referire inclusiv la lungimea părului.

Consiliul pentru egalitate este de părere că cerințele față de vestimentație și exteriorul elevilor trebuie să vizeze doar aspectele ce fac referire la igiena personală sau apartenența la instituția de învățământ (după caz), dar nicidecum la personalitatea elevilor sau lungimea și culoarea părului acestora, or astfel de limitări nu sunt relevante scopului general pentru care se instituie cerințele.

Consiliul apreciază operativitatea de care a dat dovadă administrația instituției, excluzând din Regulamentul intern, chiar în timpul perioadei de examinare a dosarului, prevederile cu tentă discriminatorie prin care era detaliată noțiunea de „ținută decentă”.

În vederea prevenirii faptelor similare pe viitor, Consiliul recomandă Ministerului Educației, Culturii și Cercetării să revizuiască Regulamentul-tip de organizare și funcționare a instituțiilor de învățământ primar și secundar. De asemenea, Consiliul recomandă administrației liceului „Vasile Alecsandri” din Ungheni să aducă la cunoștința cadrelor didactice constatările stipulate în decizia din 19 martie pe cauza 23/19 și să ia toate măsurile corespunzătoare pentru evitarea situațiilor de hărțuire și/sau victimizare a elevilor pe viitor”, a trasnmis Consiliul printr-un comunicat.

Potrivit unui elevin din leciul „Vasile Alecsandri” in Ungheni, directoarea instituției ar obliga băieții cu părul lung să se tundă pentru că „Nu ar trebui să mergem spre feminizarea genului masculin”.


Pub