Fostul președinte georgian Mihail Saakașvili: „Plahotniuc exercită un control total supra Parlamentului, a forțelor de ordine și a instanțelor. Adevărata putere stă la el, nu la oficialii aleși”

În contextul alegerilor prezidențiale din Ucraina, ce vor avea loc la data de 31 martie, fostul președinte georgian Mihail Saakașvili a adresat un mesaj intitulat „Oligarhii sufocă ceea ce a rămas din democrația din Europa de Est”. Saakașvili comentează corupția din Georgia, făcând referire la Republica Moldova și la actorii politici moldoveni, cât și la alte țări, care, potrivit lui, „sunt parțial ocupate de Rusia, iar vecinii lor agresivi sunt adesea blamați pentru eșecurile în dezvoltarea democratică”.

Foto: ActiveNews

Întregul mesaj al lui Mihail Saakașvili, publicat de Washington Post:

„Cu câteva zilele întea alegerilor prezidențiale ucrainene contestate la 31 martie, partidul actual al lui Petro Poroșenko se confruntă cu acuzații credibile de luare de mită. Nu este greu să ghicesc ce se va întâmpla în continuare. Clicul oligarhic va fura alegerile și, ca răspuns, observatorii internaționali vor acuza autoritățile locale de rigging-ul voturilor. Dar, în loc să abordeze simptomele retrospective democratice, este timpul să tratăm cauza principală: puterea informală.

Moldova oferă un exemplu de manual. Ministrul petrolului și al bancilor, Vladimir Plahotniuc, banchează cea de-a doua forță politică cea mai mare a țării și a făcut alianțe cu alte părți pentru consolidarea puterii. Deși Plahotniuc exercită un control total asupra Parlamentului, a forțelor de ordine și a instanțelor, el nu are niciun interes să candideze în funcție. Porecla lui în Moldova este "păpușarul", iar alegerile de luna trecută și-au consolidat poziția asupra țării.

Moldova are un produs intern brut pe cap de locuitor de doar 3.226 dolari SUA. Valoarea averii lui Plahotniuc este estimată la 3 miliarde de dolari, ceea ce îl face un milion de ori mai bogat decât constituentul mediu. În mod surprinzător, adevărata putere stă la el, nu la oficialii aleși. Același lucru este valabil și pentru alte două țări care se învecinează cu Rusia: Georgia și Ucraina.

Când am fost președinte al Georgiei, țara noastră a fost laudată ca lider reformator din lume. Astăzi, Georgia are propriul său Plahotniuc: Bidzina Ivanišvili, președintele partidului de guvernământ. Are o valoare netăcunoscută de 4,9 miliarde de dolari, echivalentă cu aproape o treime din PIB-ul țării. Cum a acumulat această bogăție - în Rusia, desigur - este puțin înțeleasă. Ivanișvili conduce Georgia ca fiind fiefdomația sa, cu instanțe loiale și un aparat de securitate represiv.

Angajamentul politic al lui Ivanisvili nu este determinat de viziunea sa asupra viitorului Georgiei. Una dintre acestea ar fi greu apăsat pentru a descrie platforma, propunerile de politici partidului său sau orice realizări de fond , deoarece el a venit la putere în 2012. Mai degrabă, Ivanishvili au văzut partidul său încă o altă investiție - și el culege întoarce. Exercitând un control informal asupra instituțiilor publice, oligarhul a monopolizateconomia Georgiei. Transparency International a subliniat recent Georgia ca fiind un exemplu flagrant de " captură de stat ".

Ucraina, mai mare decât Moldova și Georgia, are mai mult de un oligarh. Cel mai bogat este Rinat Akhmetov , un magnat din oțel, a cărui fabrici au susținut separatiștii susținut de Kremlin în regiunea Donbas din estul Ucrainei. Akhmetov a falsificat o alianță nemilos cu președintele ucrainean, un miliardar coleg. Poroshenko, în strânsă legătură cu o firmă de investiții care deține o participație la compania energetică Akhmetov, numește membrii comitetului de reglementare care stabilește prețurile la energie. Atunci când comisia (condusă de un fost director executiv al companiei Poroshenko) a promovat subvenții energetice în 2016, cei mai mari beneficiari au fost, firește, firme legate de Akhmetov și Poroshenko însuși.

Moldova, Georgia și Ucraina au o altă provocare: sunt parțial ocupate de Rusia, iar vecinii lor agresivi sunt adesea blamați pentru eșecurile lor în dezvoltarea democratică. Președintele rus Vladimir Putin nu se teme de nimic mai mult decât perspectiva prosperității democrațiilor în curtea din spate.

Dar, în loc să se lupte înapoi, elitele moldovenești, georgiene și ucrainene fac lucrarea lui Putin pentru el. Aceasta poate fi o surpriză, deoarece toate cele trei guverne sunt aparent pro-occidentale. Ele alcătuiesc Parteneriatul Estic al Uniunii Europene și contribuie cu trupe la misiunile NATO. Mai mult, alegătorii din aceste țări sprijină în general transparența, democrația și legăturile mai strânse cu Occidentul. Acesta este motivul pentru care partidele de guvernământ sprijinite de oligarhi au grijă să acorde servicii lipsite de "integrare euro-atlantică", chiar dacă nu reușesc să execute reformele necesare realizării acestui obiectiv.

Nu este o coincidență faptul că toți cei trei păpușari și-au făcut averea în Rusia. Interesele lor de afaceri înlocuiesc interesele naționale. Putin nu este cunoscut pentru caritate; orice oligarh care a făcut miliarde în Rusia este în crippling datoriilor la Kremlin. Deși amenințarea nordică nu poate fi supraestimată, cel mai mare dușman se află în interior. O stare captată este o stare slabă, vulnerabilă la agresiunea străină. Și pentru mulți sub conducere informală, singura cale de ieșire din sărăcie - pe lângă crimă sau nepotism - este emigrarea. Exodul de creiere lasă o locuință mai mică și mai foame la domiciliu, astfel încât oligarhii pot cumpăra voturi mai ieftin decât oricând. Putin nu putea fi mai mult mulțumit de acest ciclu vicios.

De ce trebuie îngrijit Occidentul? Moldova, Georgia și Ucraina primesc miliarde de ajutoare din partea UE, Statelor Unite și Fondului Monetar Internațional, la care Statele Unite sunt cel mai mare donator. Această finanțare este destinată sprijinirii reformelor anticorupție, iar guvernelor beneficiare li se cere să facă progrese în ceea ce privește aceste inițiative în vederea continuării plăților.

În realitate, ciclul "reforma pentru ajutor" nu este atât de simplu. Georgia este cel mai mare beneficiar al ajutorului acordat de SUA pe cap de locuitor - și unul dintre cele mai dramatice exemple mondiale de retrospectivădemocratică . Ucraina a primit aproape 13 miliarde de dolari de la FMI , în ciuda asistenței directe a contribuabililor americani de aproape 2 miliarde de dolari , începând din 2014 - în ciuda eșecului administrației Poroshenko de a-și îndeplini angajamentele de combatere a corupției. În Republica Moldova, unde mai mult de un miliard de dolari (aproximativ 12% din economie) a fost furat de banca centrală, lipsa unei reforme semnificative nu inspiră încrederea că creditele acordate de FMI de 183 milioane de dolari va fi folosit conform destinației.

Statele Unite trebuie să trateze corupția ca amenințare la adresa securității naționale și să mențină valorile americane în țările care beneficiază de sprijinul american. În statele capturate cu conducători de umbră, corupția nu poate fi eradicată prin direcționarea numai a funcționarilor. Oligarhii trebuie, de asemenea, sancționați. Plahotniuc, Ivanișvili și Akhmetov nu sunt oameni de afaceri legitimi; acestea sunt filiale și acționari ai propriilor guverne.

Prin asigurarea utilizării corecte a ajutorului, sancțiunile asupra brokerilor informali de putere ar apăra interesele contribuabililor americani, consolidând în același timp democrațiile din Europa de Est. Doar prin ruperea dominației oligarhilor, pentru a construi o democrație puternică din interior, poporul Georgiei, Ucrainei și Moldovei poate înfrânge Putinismul. Această victorie va fi resimțită în întreaga lume”, spune Saakașvili.


Pub