(live/update) Prima ședință a Parlamentului a fost amânată

(update 13: 51) Ședința a fost amânată, dar nu se știe pentru ce data. Asta după ce, niciun partid nu a venit cu o propunere privind constituirea majorității parlamentare.

(update 13:38) Zinaida Greceanîi, depuatat PSRM: „Fracțiunea noastră e gata să prezinte componența fracțiunii PSRM. În calitate de președinte a fracțiunii, s-a decis candidatura mea”.

Sergiu Sîrbu, deputat PDM: „A fost constituită fracțiunea. S-a decis, de asemenea, ca Pavel Filip să fie propus la funcția de președinte al Parlamentului, tot el președintele fracțiunii PDM.”

Andrei Năstase, deputat Blocul ACUM: „Blocul ACUM rămâne unit, dar despre constituirea fracțiunii urmează să anunțe ulterior.”

Marina Tauber, deputat Partidul Politic Șor: „Am fost nevoită să vin cu un parasolar să mă protejez de deputatul Andrei Năstase, fiind infectat cu mercur. Cât despre fracțiunea noastră, Ilan Șor – președintele fracțiunii, vicepreședinte- Petru Jardan, secretar – Maria Albot”.

(update 13:28) „Nimic nu este veșnic, nu uitați. Gândiți-vă că oamenii vor progrese, lăsați trufia și interesele personale. În calitate de președinte, urmează să vă invit pe toți la masa de discuții. Voi accepta orice majoritate. Acum, soarta țării este în mâinile voastre”, a conchis Igor Dodon.

(update 13:24) Cuvânt se oferă președintele Republicii Moldova, Igor Dodon.

Igor Dodon / Sursa:captură VIDEO

(update 13:10) Printre cei prezenți este și liderul democraților, Vlad Plahotniuc, care stă între premierul Pavel Filip și Constantin Botnari. De asemenea, fostul președintre al Parlamentului, Andrian Candu lipsește.

Vlad Plahotniuc / Sursa:captură VIDEO

(update 13: 02) La Ședința Parlamentului și-a făcut apariția președintele Republicii Moldova, Igor Dodon. De asemenea, s-a anunțat că din cei 101 deputați, prezenți sunt 97.

(ora 13:00) Parlamentul de legislatura a X-a se convoacă astăzi în ședința de constituire. Decretul de convocare a fost semnat de Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon.

Potrivit articolului 63 (2) din Constituția Republicii Moldova, Parlamentul se întrunește la convocarea Președintelui Republicii Moldova în cel mult 30 de zile de la alegeri.

Şedinţa de constituire a Parlamentului nou-ales va fi prezidată de cel mai în vârstă deputat. Decanul de vârstă, ca și în legislatura anterioară, este deputatul Eduard Smirnov, care, în acest an, va împlini 80 de ani.

La prima ședință Preşedintele Curţii Constituţionale urmează să prezinte raportul privind rezultatele alegerii Parlamentului şi validarea mandatelor deputaţilor aleşi. Totodată, Președintele țării va adresa un mesaj deputaților nou-aleși.

Parlamentul se consideră legal constituit din data şedinţei de constituire.

După constituirea legală a Parlamentului se alege Președintele Parlamentului, vicepreşedinţii şi se formează Biroul permanent al Parlamentului. În termen de 10 zile de la prima ședință, vor fi constituite fracţiunile parlamentare, care funcţionează în baza regulamentului propriu.

Prima ședință a Parlamentului de legislatura a X-a va avea loc ls ora 13.00, iar UNIMEDIA va transmite live.

Cine sunt noii deputați:

În baza rezultatelor și calculelor proprționale, am realizat lista nominală a viitorilor deputați. Așadar, cei mai mulți deputați vor veni de la PSRM. Socialiștii au acumulat cele mai multe voturi și împart cu democrații întâietatea pe circumscripții. Cei mai fideli alegători socialiști sunt în raioanele de Nord și sectoarele Botanica și Rășcani din capitală. În Stânga Nistrului, Taraclia și Autonomia Găgăuză socialiștii obțin scoruri zdrobitoare și intră cu 17 deputați pe uninominal și alți 18 pe liste.

După numărul de voturi, democrații sunt pe 3. PD pierde diaspora de vest și capitala, însă câștiga voturi importante pe mai multe raioane din Nord (Rezina, Florești sau Glodeni), Centru (Strășeni, Ungheni, Nisporeni, Anenii Noi și Hâncești) și Sud (Cimișlia, Leova și Cantemir)Sistemul mixt însă, îi duce pe locul 2 cu 30 de deputați: 17 pe circumscripții și 13 pe lista națională!

Blocul ACUM a luat al doilea rezultat pe țară, câștigând în diasporă, în capitală și raioanele de centru - Telenești, Călărași, Criuleni și Ialoveni. În Parlament, fosta opoziție extra-parlamentară va intra cu 26 de deputați: 12 pe circumscripții și 14 pe liste.

Partidul Șor este cea de-a patra formațiune parlamentară. După cum era de așteptat, Ilan Șor și Marina Tauber au câștigat în cele 2 circumscripții create în acest raion. Scorul bun din această regiune i-a adus partidului condamnatului Ilan Șor încă 5 mandate pe lista națională.

După mai mulți ani de absență, în Parlament revin independenții. Sunt 3 și toți foarte apropiați guvernării. Ion Groza - președintele raionului Cahul, fostul șef al vămilor Viorel Melnic și omul de afaceri, Alexandr Oleinic.


Pub