La Filarmonica Națională va fi prezentat un concert cu genericul „Omu' bun și pomu' copt”

Un concert cu genericul „Omu' bun și pomu' copt”, susținut de formația Mircea Rusu Band din România și Valy Boghean Band din R. Moldova, va avea loc luni, 25 martie, la Filarmonica Națională ”Serghei Lunchevici” din Chișinău, informează MOLDPRES.

Foto: Nicolae Roibu/ Facebook

Alături de cele două formații vor evolua artiști de pe ambele maluri ale Prutului, printre care Mircea Rusu, Vali Boghean, Mariana Bulicanu, Tania Cergă, Andrei Glavan, Viorel Burlacu, Diana Brescan, Paul Arva, Lavinia Rusu, Ștefănel Luță, Ștefănel Albu, Nica Dudca, Ansamblul „Cununița” etc.

Evenimentul este dedicat zilei de 27 martie 1918, când Sfatul Țării a decis Unirea Basarabiei cu România și este organizat de Asociația Obștească MIA, Filarmonica Națională ”Serghei Lunchevici” și Uniunea Muzicienilor din Moldova.

În cadrul unei conferințe de presă de astăzi, ziarista Ana Lucia Culev, reprezentantă a Asociației Obștești MIA, inițiatoarea proiectului, a menționat că acesta are drept scop de a promova muzica românească, interpreții și formațiile din R. Moldova și România.

”Proiectul a fost început acum cinci ani, când a avut loc la Chișinău un concert cu formațiile Mircea Rusu Band și Valy Boghean Band. Noi am hotărât chiar de atunci să extindem acest proiect și să continuăm să cântăm împreună. Adică, artiști de pe ambele maluri ale Prutului să facă schimb de piese, să creeze împreună, să cântăm folclorul, folk-ul românesc și alte genuri de muzică și să ajungem în cât mai multe orașe, reunindu-ne până la sfârșit într-o orchestră mare, comună, cu artiști și compozitori din cele două țări. Proiectul este foarte ambițios și l-am tot amânat. Ne gândeam cum să-l facem, de unde să găsim resurse financiare”, a precizat Ana Lucia Culev.Potrivit sursei citate, în prima parte a concertului vor fi interpretate cântece patriotice, din perioada mișcării de eliberare și renaștere națională (”Basarabia”, muzică de Mihai Dolgan și versuri de Dumitru Matcovschi, ”Basarabie, ridică-ți fruntea”, muzică – Petre Teodorovici, versuri – Grigore Vieru ș.a.), pentru a le transmite tinerilor cântăreți, iar în cea de a doua va fi muzică folk, muzică de dor, de dragoste etc.

La rândul său, directorul artistic al Filarmonicii Naționale, compozitorul Marian Stârcea a afirmat că proiectul este binevenit, fiind dedicat unei date importante din istoria noastră. ”Bunelul meu, Gheorghe Stârcea, a fost directorul Cancelariei Sfatului Țării, când în anul 1918 a fost declarat Actul Unirii. Cred că el a pregătit documentar acest eveniment, procesele verbale respective și, prin urmare, a pus umărul la acest eveniment istoric. Pe urmă a fost deportat în Siberia. De aceea, voi participa și eu cu plăcere în cadrul acestui spectacol”, a mai spus Marian Stârcea.

Biletele vor costa de la 100 până la 200 de lei și pot fi procurate direct la casele Filarmonicii Naționale sau online pe entertix.md. După conferința de presă, a fost organizat un flashmob de promovare a concertului, artiștii și organizatorii oferind mere trecătorilor în centrul capitalei.

„Omu' bun și pomu' copt” / Sursa:Facebook/ Nicolae Roibu
„Omu' bun și pomu' copt” / Sursa:Facebook/ Nicolae Roibu
„Omu' bun și pomu' copt” / Sursa:Facebook/ Nicolae Roibu


Pub