/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Oamenii se plâng că trebuie să aștepte luni întregi până ajung să susțină examenul practic la șoferie

missing
21 martie 2019, ora 19:32

Am absolvit școala auto în noiembrie, așa că acum voi încerca să mă programez la examenul practic. Introduc datele personale și selectez tipul de examen. Am ales categoria B, cutia mecanică, de altfel și cea mai solicitată. Observăm că cea mai apropiată dată este 29 mai, adică peste mai mult de două luni”, Diana Popa, reporter TV8.

Și Ivan a absolvit recent o școală auto din Capitală. Așa că a început să caute loc liber pentru a susține examenul practic. În timp ce la cel teoretic nu a fost dificil să se programeze, la testul practic a reușit abia la începutul verii. Astfel, tânărul pierde mai mult de două luni, în timp ce fișa școlară, care permite programarea, este valabilă doar un an.

Două luni era tot pus sur, asta însemna că nu era disponibilă programarea. Și așa era câteva zile, nu era posibil de programat. E foarte greu, dar totuși dacă prinzi la ora 4-5 când ei fac refresh la server, e posibil să prinzi o oră”, Ivan, absolvent al școlii auto.

Într-o situație similară s-a pomenit și Dumitru. Disperat, bărbatul a încercat să se programeze de urgență la examen, însă nu reușește deși se chinuie de jumătate de an.

Îndată ce baza de date se reactualizează, se întâmplă o eroare la server și nu mai lucrează. Eu în fiecare zi, timp de o săptămână și jumătate, mă trezeam devreme. La ora șase dimineața încercam să mă înregistrez, mă enervam, îmi făceam griji, deoarece chiar am nevoie să-l susțin rapid”, Dumitru Samartev, absolvent al școlii auto.

Și pe poligonul de susținere a examenului, candidații se plâng că uită tot ce au învățat până ajung la proba practică.

„Foarte greu de programat. În prealabil, la trei luni. Dacă nu dai azi, trebuie să te duci să te programezi. Programările deja merg pe iunie”.

„În două luni oricum uiți unele chestii și trebuie să i-ai lecții adăugătoare practice și îți vine foarte greu”.

„La urgentare online tot e foarte greu. Nu știu, cred că e blocat programul sau ceva, deoarece nu ai data care îți cuvine”.

„Deja poți să uiți ce înseamnă și accelerare, și volan și restul”.

Responsabilii de la Agenția Servicii Publice le recomandă oamenilor răbdare. Aceștia susțin că sistemul electronic funcționează bine, doar că e supraaglomerat din cauza numărului prea mare de accesări.

Nu este adevărat, pentru că programatorul nu este deschis pentru un an de zile, el este deschis doar pentru trei luni de zile. Nu este necesitatea de a sta la calculator la ora 3-4 dimineața. Programatorul începe a programa începând cu orele 7. Pe minut undeva 150 de persoane accesează ca să fie programat. Evident cel care primul reușește, cel și este programat”, Igor Apolschi, șeful direcției de calificare a conducătorilor auto..

Iar pentru a facilita accesul la examenul practic, în acest an urmează a fi procurate 10 mașini noi.

Pentru a depăși toate momentele existente, în anul curent, în timpul apropiat, vor fi achiziționate automobile noi pentru examinare și, totodată, este suplinit și numărul examinatorilor”, Igor Apolschii, șeful direcției de calificare a conducătorilor auto.

Potrivit Agenției Servicii Publice, din 1 aprilie vor avea loc mai multe sesiuni pentru proba teoretică, iar numărul de persoane care se vor putea programa la testul practic va fi majorat. Totodată, cele două probe nu vor mai putea fi susținute în aceeași zi. În prezent, la examenul practic sunt admiși câte 200 de persoane zilnic.

Reporter: Diana Popa
Imagine: Oleg Cozlov

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram