/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

/VIDEO/ Au plătit cafeaua cu o poezie. Ziua Mondială a poeziei este celebrată pe 21 martie 

missing
21 martie 2019, ora 20:02

Versuri pentru o cafea gustoasă. De ziua internațională a poeziei, o companie de la Chișinău, care distribuie diferite soiuri de cafea, a desfășurat o campanie inedită. Vizitatorii puteau scrie poezii, iar pentru aceasta erau plătiți cu o cafea sau un ceai fierbinte. Unii au scris poeme de dragoste, alții creații mai haioase. Pe lângă băutura gratuită, oamenii au șansa să câștige un bilet într-un oraș scoțian, unde se vor întâlni cu un compozitor de talie mondială.

Pe străzile Capitalei, astăzi, au răsunat poeme scrise de simpli trecători. Atât tinerii, cât și vârstnicii au așternut versuri pe foaie, iar în schimb au primit o ceașcă cu cafea. Îmbrobodită atent cu o basma, mătușa Lidia se deosebea de mulțimea adunată să scrie poezie. Femeia a venit de la Boghiceni, ca să rezolve niște treburi în Capitală, și nu a putut trece indiferentă pe lângă masa cu foi curate, ce așteptau a fi umplute cu versuri.

Chipăruș cu nasul umflat, în grădină ce-ai căutat. Am cătat o patlajică, ca să fac o sălățică.

Unii au ales să scrie poezii romantice, care le amintesc de vremurile pe când erau studenți.

Orice zi minunată începe în clipa când pe îndelete.. servești savurând cafeaua. În bună dimineață. Pe rouă. Orice acțiune care are suflet cred că este binevenită. Cât de des scrieți poezii? Nu scriu poezii, e a doua poezie din viața mea.

Nu scriu nici eu poezii, am scris când eram la vârsta dvs, probabil. Pentru că nu este om să nu fi scris vreo poezie.  Este un act care ar stimula concetățenii noștri să mai pună mâna pe o carte.”

Și doamna Daniela nu a trecut indiferentă pe lângă raftul cu foi. Este juristă de meserie, dar a scris cu mare drag o poezie.

O experiență bună. Chiar am avut emoții. Locația îmi place mult. Înainte scriam mai des, aveam mai mult timp liber.

La mine toată viața este o poezie, când e mai trist scriu de jale, când este mai vesel, mai pozitive poezii.

Doina este o tânără poetă și și-a început dimineața ca de obicei, cu o poezie emoționantă și o cafea fierbinte, doar că nu acasă… ci în mijlocul forfotei orașului.

Mi-a plăcut să văd atât de mulți oameni, de diferite vârste, scriind poezii. Îmi pare o ocazie frumoasă de a vorbi mai mult despre artă”, Doina Babcinschi, tânără poetă.

Pe lângă cafea, poeții amatori au posibilitatea de a câștiga o călătorie spre Glasgow, Scoția, unde îl vor putea întâlni pe cântărețul și compozitorul premiat cu disc de platină, Tom Odell.

În RM este al 5-lea an de „Plătește cu poezie”, dacă anul trecut au fost peste 2000 de poezii, anul acesta așteptăm la peste 3000 și mai mult”, Tatiana Tataru, P Manager Compania Organizatoare.

Pe 21 martie s-a plătit „cu poezie” în alte 6 orașe din țară. Ziua Mondială a poeziei este celebrată pe 21 martie și este inclusă în patrimoniul UNESCO încă din anul 1999.

 Reporter: Ana Sârbu

Imagine: Oleg Cozlov

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram