Reacția poliției în urma utilizării gazelor lacrimogene la protestul din Orhei: „Legalitatea acțiunilor polițistului urmează a fi examinată de procuratura din Orhei”

Reprezentanții poliției spun că legalitatea aplicării gazelor lacrimogene în cazul protestarilo din fața Judecătoriei Orhei va fi examinată de procuratura din Orhei.

Foto: TV8

„În timpul ședinței de judecată, în jur de 50 de persoane au venit la sediul Judecătoriei Orhei, în susținerea inculpatului.

După pronunțarea sentinței, la ora 12:35, polițiștii din grupul de comunicare a IP Orhei a cerut să fie deblocat accesul către sediul instanței, pentru transportarea lui Gheorghe Petic și au atenționat că, în caz contrar, se va aplica legea, dar nu s-a făcut uz de forță.

Polițiștii au cerut repetat protestatarilor să deblocheze porțiunea de drum pe unde urma să treacă transportul, însă aceștia au menținut în mod ilegal blocajul. La 12:43, condamnatul a fost urcat în autospeciala escortei, iar angajații INP au deblocat ieșirea și au format un cordon pentru a permite deplasarea în siguranta autovehiculului.

În timpul formării cordonului, un angajat al Inspectoratului Național de Patrulare a fost bruscat, inclusiv fizic, de unul dintre protestatari, amenințat cu răfuială fizică de către un bărbat din mulțime, astfel, polițistul a aplicat mijloacele speciale, și anume gaze lacrimogene, pentru a opune rezistență agresiunilor și pentru a permite deplasarea transportului în deplina siguranță.

Legalitatea acțiunilor polițistului urmează a fi examinată de procuratura din Orhei. De asemenea, INP va analiza imaginile video de la acest incident, din perspectiva posibilelor încălcări ale legii, dar și din perspectiva analizării modului de acțiune a angajaților sai.

Poliția solicită celor care organizează astfel de proteste să respecte prevederile legale și să nu mai recurgă la provocări, agresiuni sau încercări de a împiedica activitatea polițiștilor.

Orice fel de abatere de la normele legale atrage răspunderea directă în fata legii a organizatorilor manifestațiilor publice și a celor care au comis ilegalitățile, iar forțele de ordine vor aplica legea pentru a menține ordinea publică, atunci când aceasta este perturbată”, a transmis poliția printr-un comunicat.

În urma utilizării gazelor lacrimogene de către polițiști, șase persoane au avut nevoie de îngrjiri medicale. Protestul a fost organizat după ce Gheorghe Petic a fost condamnat de către Judecătoria Orhei la trei ani și jumătate de închisoare cu executare, într-un dosar de viol.


Pub