Amnesty International Moldova bate alarma privind atacul cu gaze lacrimogene de la Orhei: Cerem Procuraturii Generale și IGP efectuarea unei investigații urgente

Amnesty International Moldova cere Procuraturii Generale și Inspectoratului General de Poliție efectuarea unei investigații urgente, obiective, independente și transparente privind alegațiile de aplicare excesivă a mijloacelor speciale și gazelor lacrimogene de către presupuse forțe de poliție, în cadrul protestelor pașnice de astăzi, 20 martie, din fața Judecătoriei Orhei.

Foto: simbol

„Amintim autorităților statului prevederile legislative privind restricționarea utilizării mijloacelor speciale, care pot fi utilizate doar în condiții de excepție – art. 25 din Legea nr. 320 cu privire la activitatea Poliției și statutul polițistului și a punctului 13 al Principiilor de Bază privind Aplicarea Forței și a Armelor de către forțele de asigurare a ordinii publice, adoptate la Congresul ONU cu privire la prevenirea infracțiunilor și tratamentul legal al infractorilor din Havana, 07.09.1990.

Articolului 40 din Constituția RM (libertatea întrunirilor) garantează fiecărui cetățean dreptul la întrunire, precum și libertatea fundamentală de exprimare în cadrul protestelor pașnice. Acest drept este un pilon al democrației și statului de drept, iar orice limitare, abuz și îngrădire a acestuia, fără un motiv rezonabil, constituie un atentat la valorile Declarației Universale a Drepturilor Omului, Pactelor Internaționale în domeniu Drepturilor Omului la care Republica Moldova este parte, precum și la angajamentele asumate de statul RM cu privire la armonizarea principiilor și valorilor Uniunii Europene, în legislația și activitatea organismelor naționale, inclusiv a organelor de poliție, care este obligată conform legii să apere și protejeze protestatarii pașnici, și nicidecum să-i intimideze”, se arată într-un comunicat de presă.

Amintim că în urma utilizării gazelor lacrimogene de către polițiști, șase persoane au avut nevoie de îngrjiri medicale. Protestul a fost organizat după ce Gheorghe Petic a fost condamnat de către Judecătoria Orhei la trei ani și jumătate de închisoare cu executare, într-un dosar de viol.


Pub