Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Theresa May a cerut amânarea…

Theresa May a cerut amânarea Brexit-ului până la 30 iunie. Care sunt cerinţele UE

Foto: worldbulletin.net

Prim-ministrul britanic Theresa May a anunţat astăzi, 20 martie, că i-a scris preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, pentru a solicita amânarea retragerii Regatului Unit din Uniunea Europeană până la 30 iunie. Conform unor surse de la Bruxelles, liderii europeni nu sunt dispuşi să accepte prelungirea negocierilor după data de 23 mai, scrie Mediafax.

În baza Articolului 50, retragerea Marii Britanii din UE urma să aibă loc la 29 martie.

Ca prim-ministru, nu sunt pregătită să amân Brexit-ul dincolo de 30 iunie”, a declarat miercuri Theresa May.

I-am scris în această dimineaţă preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, pentru a-l informa că Regatul Unit doreşte o extindere a Articolului 50 (din Tratatul de la Lisabona, n.red.) până la 30 iunie”, a declarat miercuri, şefa guvernului britanic într-o şedinţă în Camera Comunelor, transmite agerpres.ro

Donald Tusk confirmă primirea cererii de amânare a Brexit. UE vrea data de 23 mai

Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, a confirmat miercuri primirea unei scrisori formale privind amânarea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană. Oficiali din cadrul Comisiei Europene au declarat sub protecţia anonimatului pentru agenţia de presă Reuters că liderii Uniunii Europene vor stabili la summitul Consiliului European dacă vor accepta producerea Brexit pe 23 mai sau dacă vor opta pentru o amânare mai îndelungată, de cel puţin un an. În al doilea caz, Marea Britanie va trebui să participe la scrutinul europarlamentar, transmite mediafax.ro

Totodată, premierul May a declarat că Marea Britanie nu este interesată să ia parte la alegerile pentru Parlamentul European 2019.

„Orice amânare oferită Marii Britanii va trebui fie să dureze până pe 23 mai 2019, fie ar trebui să fie o perioadă semnificativ mai lungă şi va necesita participarea la alegerile europene. Aceasta este singura modalitate de a proteja funcţionarea instituţiilor UE şi capacitatea acestora de a lua decizii„, arată un proiect de document al Comisiei Europene.

Camera Comunelor a respins de două ori Acordul privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană negociat de Guvernul Theresa May cu Bruxellesul. Acordul Brexit prevede reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale.

Proiectul de acord este contestat de numeroşi politicieni britanici. Mai mulţi membri ai Guvernului de la Londra au demisionat ca protest faţă de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeană.

Foto: worldbulletin.net