Igor Dodon a convocat Parlamentul: „Cu Doamne-ajută, ne vedem mâine!

PE SCURT

Igor Dodon a semnat decretul de convocare a Parlamentului, de legislatura a X-a. Noii deputați se vor convoca în plen joi, 21 martie, începând cu ora 13.00. Șeful statului a anunțat astăzi la un briefing că intenționează să susțină un discurs în fața plenului Legislativului:

„Am decis să vin cu un discurs în fața deputaților noi-aleși, cu o adresare către cetățeni.”

PE LUNG

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon a decis să convoace mâine parlamentul ales pe 24 februarie 2019. Acesta a solicitat secretariatului Parlamentului să aibă grijă de buna desfășurare a primei ședințe și să invite corpul diplomatic.

„Cu Doamne-ajută, ne vedem mâine!”

Potrivit articolului 63 (2) din Constituția Republicii Moldova, Parlamentul se întrunește la convocarea președintelui Republicii Moldova în cel mult 30 de zile de la alegeri.

Şedinţa de constituire a Parlamentului nou-ales va fi prezidată de cel mai în vârstă deputat. Decanul de vârstă, ca și în legislatura anterioară, este deputatul socialist Eduard Smirnov, care, în acest an, va împlini 80 de ani.

La prima ședință președintele Curții Constituționale urmează să prezinte raportul privind rezultatele alegerii Parlamentului și validarea mandatelor deputaților aleși.

Parlamentul se consideră legal constituit din data ședinței de constituire.

După constituirea legală a Parlamentului se alege președintele Parlamentului, vicepreședinții și se formează Biroul permanent al Parlamentului. În termen de 10 zile de la prima ședință, vor fi constituite fracțiunile parlamentare, care funcționează în baza regulamentului propriu.

Reamintim că la 9 martie Curtea Constituțională a validat rezultatele alegerilor parlamentare din 24 februarie, în urma cărora Partidul Socialiștilor deține 35 de mandate în noul legislativ, Partidul Democrat – 30 de mandate, blocul electoral ACUM – 26 de mandate, Partidul ȘOR – 7 mandate. Trei deputați au acces în Parlament fiind candidați independenți.

Sursa foto: privesc.eu

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.