Sergiu Cebotari, opt ani de închisoare
Politic 20 martie 2019, 18:41 | 1571

Judecătoria Ungheni l-a condamnat astăzi pe Sergiu Cebotari la opt ani de închisoare

Fostul angajat al „Poștei Moldovei” Sergiu Cebotari, care a dezvăluit anterior o schemă de contrabandă cu anabolizante prin această întreprindere de stat, a fost condamnat la opt ani de închisoare în urma unui proces în care a fost acuzat de delapidarea averii străine și folosirea muncii forțate. Decizia a fost luată de Judecătoria Ungheni, în lipsa inculpatului. Avocata lui Cebotari a spus că va ataca hotărârea la Curtea de Apel. Totodată, deputatul Blocului ACUM Platforma DA și PAS Andrei Năstase a declarat că va face tot posibilul ca Sergiu Cebotari să obțină azil politic în Uniunea Europeană sau Statele Unite. 

Totodată, Sergiu Cebotari trebuie să achite aproximativ 308 mii de lei drept prejudicii financiare pe care le-ar fi cauzat foștilor săi angajați. Procurorul de caz, Grigori Ciochinî, consideră că în acest caz ar fi fost înfăptuit actul de justiție.

De cealaltă parte, avocata lui Sergiu Cebotari a spus că va ataca decizia Judecătoriei Ungheni la Curtea de Apel Chișinău.

Avocata a mai declarat că Sergiu Cebotari nu a participat la ședință, deoarece viața sa ar fi pusă în pericol după arestare.

Deputații Blocului ACUM Platforma DA și PAS, prezenți în sala de judecată, au declarat că decizia instanței ar fi una politică.

În opinia susținătorilor lui Sergiu Cebotari, el a fost judecat pe nedrept.

Condamnarea lui Sergiu Cebotari reprezintă o răzbunare personală a lui Vladimir Plahotniuc, a declarat deputatul Blocului ACUM Platforma DA și PAS Andrei Năstase.

Năstase a mai afirmat că va face tot posibilul ca Sergiu Cebotari să obțină azil politic în una dintre țările Uniunii Europene sau în Statele Unite ale Americii.

Andrei Năstase a mai adăugat că urmează să sesizeze Parlamentul European, atât despre cazul lui Sergiu Cebotari, cât și despre cel al lui Gheorghe Petic. Persoanele care au avut statut de victimă în acest proces au lipsit astăzi din sala de judecată, așa cum s-a întâmplat și la multe dintre ședintele anterioare. Președintele PD, Vladimir Plahotniuc, nu ne-a răspuns la telefon pentru o reacție la acuzații. Sergiu Cebotari a fost învinuit că ar fi obligat 16 oameni să muncească, fără plată, la o întreprindere agricolă privată. În timpul procesului, mai mulți foști angajați au afirmat însă în instanță că nu au fost niciodată forțați să lucreze, iar Cebotari și-ar fi respectat în totalitate obligațiile contractuale. Sergiu Cebotari a declarat în repetate rânduri că dosarul a fost fabricat după ce, în primăvara anului 2016, a dezvăluit o schemă de trafic cu anabolizante, care se făcea prin intermediul Întreprinderii de Stat „Poșta Moldovei”. Declarațiile de atunci ale lui Sergiu Cebotari au fost confirmate și de o comisie parlamentară de anchetă, condusă de către deputatul PLDM Grigore Cobzac. Atât reprezentanții ”Poștei Moldovei”, cât și alte persoane vizate au respins anterior aceste acuzații. 

Opinia ta contează. Comentează!