Negocieri între consiliul UE și PE
Externe 20 martie 2019, 20:32 | 702

Au început negocierile între Consiliul UE și Parlamentul European în vederea unei decizii privind şefia Parchetului European.

Au început negocierile între Consiliul UE și Parlamentul European în vederea unei decizii privind şefia Parchetului European. Discuțiile de astăzi s-au încheiat fără niciun rezultat, dar vor fi reluate pe 27 martie, a precizat pentru presa de la București europarlamentarul român Siegfried Mureșan. 

La discuțiile de astăzi, delegația legislativului european a fost condusă de europarlamentarul Claude Moraes [Clod Mores], care i-a avut alături pe colegii săi Ingeborg Grässle [Ingheborg Grasl] și Judith Sargentini [Judit Sargentini]. În delegația Consiliului au fost reprezentanții Finlandei, Portugaliei și Croației. Negocierile nu s-au soldat cu vreun rezultat și urmează a fi reluate pe 27 martie, la Strasbourg, fiind stabilite deja alte două întâlniri pe 4 și 10 aprilie, a precizat europarlamentarul român Siegfried Mureșan. Asta în condițiile în care, anterior, oficialii europeni și-au exprimat speranța că noul procuror-șef european va fi ales până la sfârșitul lunii martie. În cursa pentru această funcție au rămas doi oameni: Laura Codruța Kovesi, fosta șefă a Direcției Naționale Anticorupție din România, propusă de Parlamentul European, și Francois Bohnert, candidatul susținut de Consiliul UE. Acum, cele două instituţii trebuie să negocieze pentru a ajunge la un consens. În cazul unui acord între Parlament și Consiliu, numele viitorului șef al Parchetului ar urma să fie votat în plenul Parlamentului European, dar votul va fi o formalitate. Modalitatea de alegere a noului procuror-şef european, prin această negociere între instituţii, este folosită în premieră. 

Opinia ta contează. Comentează!