/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Amnesty International Moldova: „Utilizarea gazelor lacrimogene în direcția manifestanților pașnici este o măsură excesivă și disproporționată”

20 martie 2019, ora 18:18

„Astăzi, un grup de persoane au protestat în fața Judecătoriei Orhei. Imaginile de la protest nu ar indica prezența vreunui pericol pentru ordinea publică, altercații sau violențe. Un grup de persoane, presupuse a fi reprezentanți ai forțelor de ordine, în uniforme de pe care lipseau însemnele de identificare individuală au făcut o tentativă de a dispersa grupul protestatarilor. Ca rezultat, unele persoane prezente la protest s-au plâns că acești presupuși polițiști, prezenți la protest, ar fi aplicat excesiv, nejustificat și abuziv gaze lacrimogene față de protestatari”, scrie în comunicatul de presă publicat pe pagina organizației.

În nota informativă Amnesty International Moldova a precizat care sunt prevederile legislative privind restricționarea utilizării mijloacelor speciale. Potrivit organizației acestea pot fi utilizate doar în condiții de excepție – art. 25 din Legea nr. 320 cu privire la activitatea Poliției și statutul polițistului și a punctului 13 al Principiilor de Bază privind Aplicarea Forței și a Armelor de către forțele de asigurare a ordinii publice, adoptate la Congresul ONU cu privire la prevenirea infracțiunilor și tratamentul legal al infractorilor din Havana, 07.09.1990.

Totodată Amnesty International Moldova a menționat că articolului 40 din Constituția RM (libertatea întrunirilor) garantează fiecărui cetățean dreptul la întrunire, precum și libertatea fundamentală de exprimare în cadrul protestelor pașnice.

„Acest drept este un pilon al democrației și al statului de drept, iar orice limitare, abuz și îngrădire a acestuia, fără un motiv rezonabil, constituie un atentat la valorile Declarației Universale a Drepturilor Omului, Pactelor Internaționale în domeniu Drepturilor Omului la care Republica Moldova este parte, precum și la angajamentele asumate de statul RM cu privire la armonizarea principiilor și valorilor Uniunii Europene, în legislația și activitatea organismelor naționale, inclusiv a organelor de poliție, care este obligată conform legii să apere și protejeze protestatarii pașnici, și nicidecum să-i intimideze”, se arată în comunicatul publicat pe pagina organizației.

După ce Gheorghe Petic a fost condamnat la trei ani și șase luni de închisoare, susținătorii acestuia au scandat în fața Judecătoriei Orhei. Din imaginile surprinse de către reporterul TV8, se vede cum oamenii legii aflați prin mulțime au stropit gaze lacrimogene.

În context, IGP a venit cu unele precizări unde spune că polițiștii au creat un cordon pentru ca mașina în care se afla Petic să poată ieși de pe teritoriul instanței. Astfel potrivit forțelor de ordine polițistul a aplicat mijloacele speciale, și anume gaze lacrimogene, pentru a opune rezistență agresiunilor și pentru a permite deplasarea transportului în deplina siguranță

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram