image
Sursa foto: qazaq-alemi.kz

Președintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev, și-a anunțat brusc demisia

Președintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev, și-a anunțat brusc demisia, după aproape 30 de ani de când este la conducerea țării.

„Am decis să-mi închei atribuțiile de președinte", a declarat Nazarbaev într-o intervenție televizată adresată națiunii, scrie Rferl.org.

Nazarabev, în vârstă de 78 de ani, a adăugat că președintele camerei superioare a Parlamentului, Qasym-Zhomart Toqaev, va deține interimatul funcției de președinte.

Anterior, au existat speculații că Nazarbaev, care e la conducerea Kazahstanului din 1991, ar putea să demisioneze, dar să continue să dețină puterea într-o altă funcție.

Reprezentanții societății civile l-au acuzat pe Nursultan Nazarbaev că și-a prelungit timpul în funcție prin voturi sau referendumuri nedemocratice și a folosit pârghiile puterii pentru a neutraliza adversarii potențiali.

Nursultan Nazarbaev a fost președintele Kazahstanului de la căderea Uniunii Sovietice și independența țării din anul 1991.

În 1984, Nazarbaev a devenit conducătorul Consiliului de Miniștri. A fost prim-secretar al Partidului Comunist între anii 1989 și 1991. Deși în timpul erei sovietice avea viziuni ateiste, Nazarbaev a început să depună efort pentru a sublinia moștenirea sa musulmană, făcând un pelerinaj la Mecca, sprijinind renovările moscheilor.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: