Compania statului cerea majorarea cu circa 10% a tarifelor la energia electrică

Compania Furnizarea Energiei Electrice Nord SA (FEE-Nord) din Bălţi a solicitat ajustarea (majorarea) tarifelor la energia electrică pentru anul 2019. Întreprinderea deţinută de stat furnizează energie la circa jumătate de milion de consumatori din raioanele din nordul Republicii Moldova, scrie mold-street.

Foto: UNIMEDIA

Potrivit cererii depuse la Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), tarifele ar urma să crească cu circa 10%.

Devieri de 110 milioane lei

Astfel pentru consumatorii (agenţi economici, instituţii etc) ale căror instalaţii sunt racordate la reţelele electrice de distribuţie de tensiune medie noul tarif ar urma să fie de 185,25 bani pentru un kWh sau cu 19 bani mai mare decât cel actual. E o creştere de 11,4%.

Pentru consumatorii casnici tariful solicitat este de 209,25 bani, cu 18 bani mai mare decât cel actual, adică în creştere cu 9,4%.

La fel FEE Nord solicită majorarea cu 15-16% a prețurile finale la energia electrică furnizată la punctele de intrare sau de ieşire în rețelele de transport.

Compania controlată de stat îşi argumentează solicitarea de majorare a tarifelor în special prin devierile financiare de circa 110 milioane lei acumulate în anii 2017-2018.

De notat că în iunie 2018 ANRE a ajustat tarifele de furnizare a energiei majorându-le pentru consumatorii casnici cu circa 10%, în timp ce cele pentru consumatorii mari au fost reduse cu 9,7%.

Şi compania Energocom, în calitate de furnizor central de energie a solicitat ANRE stabilirea pentru anul 2019 a unui preţ reglementat de 1,58 lei pentru un kWh. Acest preţ ar fi practic la acelaşi nivel cu cel din anul 2018.

Din solicitarea depusă nu este clar ce impact va avea acest preţ asupra consumatorilor.

La stat energia este mai scumpă decât la Fenosa

Cât despre cele două companii din cadrul grupului Gas Natural Fenosa, apoi ajustarea preţurilor ar putea fi de doar 0,7%.

E adevărat că toate solicitătirile de ajustare a tarifelor au fost depuse la ANRE înainte de aflare a faptului că preţul de achiziţie a energiei va creşte de la 1 aprilie cu circa 2%, ceea ce va influenţa în final şi tarifele în vigoare.

De notat că în prezent consumatorii casnici deserviţi de Gas Natural Fenosa achită un tarif de 1,79 lei pentru un kWh, cu 12 bani pentru un kWh mai mic decât cei ce primesc curent de la companiile statului (Bălţi şi raioanele din nordul ţării), iar dacă ANRE acceptă cererile, diferenţa ar putea ajunge la circa 30 de bani.

Tarifele în vigoare au fost aprobate în ședința publică din 15 iunie 2018 a Consiliului de Administrație al ANRE.


Pub