Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   A fost amânată data alegerilor…

A fost amânată data alegerilor pentru noul bașcan al UTA Găgăuzia

Adunarea Populară a Găgăuziei a amânat data alegerilor noului bașcan al UTA Găgăuzia pentru 30 iunie, deși inițial a votat pentru desfășurarea alegerilor la 19 mai, scrie Nokta. Decizia a fost luată cu votul a 16 dintre cei 20 de deputați prezenți la ședința Adunării Populare din 18 martie.

Propunerea de a amâna data alegerilor a venit de la deputatul Serghei Cernev, care a declarat că alegerile trebuie amânate pentru ca bașcanul Irina Vlah să aibă timp suficient pentru a semna câteva modificări în Codul electoral al Găgăuziei.

Bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, consideră însă că în spatele acestei decizii se află Nicolae Dudoglo, candidatul în circumscripția nr. 45, care a pierdut la alegerile parlamentare din 24 februarie.

„Transferând data alegerilor din 19 mai până în iunie, deputații controlați de Partidul Democrat urmăresc mai multe obiective. În primul rând, filiala găgăuză a PDM se așteaptă să câștige timp pentru ca locuitorii autonomiei să uite de înfrângerea umilitoare a lui Nicolae Dudoglo în cadrul recentelor alegeri. Astfel, „democrații” găgăuzi se așteaptă ca liderul lor informal să aibă mai multe șanse să câștige la alegerile noului bașcan”, a scris Irina Vlah pe pagina sa de Facebook.

Totodată, Vlah susține că amânarea alegerilor pentru luna iunie va duce la o scădere a prezenței alegătorilor la vot.

Alegerile precedente au avut loc la 22 martie 2015. Atunci, Irina Vlah a fost aleasă cu 51,01% din voturi în funcția de bașcan al regiunii autonome Găgăuzia, fiind susținută de Moscova și de Partidul Socialiștilor din R. Moldova, condus pe atunci de Igor Dodon.