Au depus un demers la Ministerul Justiției
Politic 19 martie 2019, 19:45 | 1757

Deputații Blocului ACUM au cerut demisia conducerii Penitenciarului nr. 17 din Rezina

Deputații Blocului ACUM Platforma DA și PAS cer demisia conducerii Penitenciarului nr. 17 din Rezina și pedepsirea persoanelor care nu le-au permis să-l viziteze ieri pe deținutul Gheorghe Petic. Un demers a fost depus astăzi la Ministerul Justiției. Echipa noastră de filmare nu a fost lăsată să asiste la întrevederea deputaților cu responsabilii din cadrul acestei instituții. Secretarul de stat Nicolae Eșanu a invocat lipsa unei programări speciale. 

În opinia lui Nicolae Eșanu, presa nu ar trebui să asiste la discuții private, deși evenimentul avea loc într-o instituție publică.

Deputații Blocului ACUM Platforma DA și PAS au așteptat în holul Ministerului Justiției mai bine de jumătate de oră, până când și-a făcut apariția secretarul de stat Nicolae Eșanu. Acesta a declarat că întreaga conducere a instituției se află într-o ședință și el a fost nevoit să-și schimbe agenda pentru a vorbi cu deputații. Într-un final, aceștia au înregistrat un demers la Ministerul Justiției, prin care cer demisia conducerii Penitenciarului numărul 17 din Rezina.

Șeful penitenciarului din Rezina, Ion Panaite, nu ne-a răspuns la telefon, pentru a comenta demersul deputaților Blocului ACUM, iar purtătorul de cuvânt al Administrației Naționale a Penitenciarelor, Oleg Pantea, ne-a declarat că va formula o reacție doar după ce va primi copia demersului prezentat la Ministerul Justiției. După vizita deputaților Blocului ACUM la Penitenciarul nr. 17 Rezina, ofițerul în rezervă și președintele organizației teritoriale Ungheni a Platformei Demnitate și Adevăr, Gheorghe Petic, a scris un mesaj de mulțumire susținătorilor săi.

DECLARAȚIA LUI GHEORGHE PETIC "Țin să mulțumesc colegilor mei și deputaților Blocului ACUM care au fost la Rezina, la penitenciarul în care mă aflu. Vreau să vă aduc la cunoștință că s-au speriat tare aici de prezența domniilor voastre. Probabil, cunoașteți că mâine mi se pronunță sentința. De aceea vreau să vă rog pe toți cei care mă cunoașteți să sesizați ambasadele UE și alte structuri internaționale, dar și presa din Republica Moldova. Doar implicarea instituțiilor internaționale ar mai putea stopa fărădelegile comise de către procurori la instrumentarea sau fabricarea dosarelor împotriva oamenilor vocali. Miza prezentei domniilor voastre este de a da un semnal de alarma celor ce finanțează implementarea statului de drept și a reformelor în justiție din Republica Moldova din surse financiare, care au fost alocate unui clan oligarhic mafiot, care a pus stăpânire pe întreaga țară."

sursa: facebook.com

... a scris Petic. Amintim că Gheorghe Petic a fost reținut în octombrie 2018, fiind învinuit că ar fi violat o femeie. El respinge toate acuzațiile și declară că este vorba despre un dosar politic, după ce a dezvăluit o schemă de contrabandă cu țigări, creată pe ambele maluri ale Prutului. Procurorii cer ca Gheorghe Petic să fie condamnat la patru ani de închisoare. Decizia instanței de fond va fi pronunțată mâine, 20 martie. 

Opinia ta contează. Comentează!