/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

UE, cu ochii pe formarea Guvernului. Mogherini: „Este datoria noastră să fim vigilenți față de situația statului de drept”

missing
19 martie 2019, ora 19:08

Uniunea Europeană va sta cu ochii pe modul în care va fi format noul Guvern de la Chișinău. Asta pentru a se asigura că principiile democratice sunt respectate pe scena politică după alegeri. Afirmația a fost făcută ieri de Federica Mogherini după ce situația politică din Moldova a fost discutată în cadrul întrunirii miniștrilor de externe ai statelor membre UE.

Ne-am exprimat unele îngrijorări și am convenit că vom urmări îndeaproape formarea guvernului și programul pe care acesta îl va propune”, Federica Mogherini, înalta reprezentantă UE pentru afacei externe și Politică de Securitate.

În cadrul întrunirii de ieri, miniștrii de Externe ai statelor UE au evidențiat că se așteaptă ca guvernul de la Chișinău să fie format într-un mod transparent și credibil, astfel încât să reflecte o majoritate parlamentară reprezentativă rezultatului alegerilor. În același timp, Mogherini a precizat că, în acest proces, UE urmărește respectarea principiilor democratice și nu susținerea unor forțe politice.

Nu este rolul nostru să intervenim în discuții despre coaliții și formarea Guvernului, dar e de datoria noastră să fim vigilenți față de situația statului de drept și, mai ales, față de agenda de implementare a Acordului de Asociere cu Moldova, care este un partener-cheie în cadrul Parteneriatului Estic”, Federica Mogherini, înalta reprezentantă UE pentru afacei externe și Politică de Securitate.

Astfel, miniștrii de Externe au reconfirmat că la baza relației țării noastre cu Uniunea Europeană stă respectarea principiilor democratice, ceea ce face ca asistența macro-financiară de 100 de milioane de euro să rămână suspendată până nu vor fi înregistrate progrese vizibile. Între timp, UE își va întări susținerea, inclusiv financiară, pentru societatea civilă și cetățenii moldoveni. Observatorii internaționali din partea Uniunii Europene care au monitorizat desfășurarea scrutinului au evidențiat un șir de nereguli, majoritatea fiind generate de noul sistem electoral, care, de altfel, a fost avizat negativ de Comisia de la Veneția.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram