/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Explozii, pericol atomic și noi reguli de mobilizare pentru armata ucraineană

/VIDEO/ Poluarea provoacă mii de decese. Circa 5400 de moldoveni mor anual din cauza poluării aerului din Moldova

missing
19 martie 2019, ora 19:21

Aproape 5 400 de moldoveni mor anual din cauza aerului poluat din țara noastră. La această concluzie au ajuns cercetătorii din străinătate, care au analizat calitatea aerului în diferite țări din Europa. Potrivit lor, poluarea scurtează cu aproape cinci ani speranță de viață a cetățenilor noștri. Astfel, medicii autohtoni avertizează asupra numeroaselor maladii pe care le provoacă aerul murdar, iar ecologiștii ne propun să renunțăm la automobile.

Potrivit unui studiu recent publicat de revista European Heart Journal, în Republica Moldova, la 100 de mii de locuitori sunt înregistrate 200 de cazuri de deces, ceea ce constituie cea mai ridicată rată de mortalitate din Europa. Și oamenii cu care am discutat în stradă se plâng de calitatea proastă a aerului.

Atâta transport în oraș să vorbim despre calitatea aerului?

Practic nu avem cu ce să răsuflăm în acest oraș. Nu în zadar se numește Triunghiul Bermudelor: Gara, strada Albișoara și bulevardul Negruzzi.

Da oare mare calitate are aerul la noi în oraș? Sunt multe mașini. Plus la asta, se elimină foarte multe gaze.”

Este foarte murdar în oraș, dificil să respir.

Medicii confirmă că aerul poluat într-adevăr micșorează durata vieții din cauza apariției maladiilor sistemului respirator sau cardio-vascular. Aceștia recomandă oamenilor să poarte măști, mai ales primăvara, atunci când poluarea aerului atinge cote maxime.

În ultimul timp, da, sunt acutizările la dermatite, acutizările astmului, a bronșitei obstructive. În încăperi trebuie să fie curățenie umedă, de două, trei ori pe zi. Chiar câteodată se pune la ferestre un tifon umed pentru a proteja de praf”, Tatiana Grosu, medic.

Ecologiștii consideră că aerul este poluat, în mod special, de uzine, dar și de mașinile care emit gaze de eșapament.

Metalele grele sunt emise din gazele de eșapament și ceea ce se păstrează pe frunzele spațiilor verzi, noi cu mare drag le inhalăm”, Ion Ungureanu, ecologist, Asociația Obștească Ecovisio.

Pentru a spori calitatea aerului din Capitală, ecologistul recomandă oamenilor să renunțe la mașini și să planteze cât mai mulți copaci.

Dacă noi o să avem numărul de copaci suficient, o să avem cu ce să ne protejăm. Noi acum la nivel de țară avem în jur de 11% zone împădurite, pe când în normă ar fi de 30%, care există în Uniunea Europeană”, Ion Ungureanu, ecologist, Asociația Obștească Ecovisio.

Potrivit studiului, rata de mortalitate variază de la o țară la alta. Astfel, în Marea Britanie la 100 de mii de cetățeni sunt înregistrate 98 de cazuri de deces, pe când în Germania peste 150. Cel mai înalt indice este înregistrat în țările CSI, printre care Moldova, Ucraina sau Bulgaria.

 

Reporter: Diana Popa

Imagine: Oleg Cozlov

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram