/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: Odesa și Kiev – supuse atacurilor cu drone. Cel puțin șapte persoane au fost rănite

/VIDEO/ Apa potabilă - „lux” pentru satele Moldovei. Expert: Aproape 2/3 din localitățile Moldovei nu au acces la apă potabilă

missing
19 martie 2019, ora 19:32

Localitatea Cărpineni, raionul Hâncești. Aici, aproape 200 de case încă nu au fost conectate la sistemul de aprovizionare cu apă și duc lipsa de apă potabilă. Oamenii sunt nevoiți să bea apa din fântâni și izvoare nefiind siguri de calitatea acesteia.

Acasă este fântână dar nu-i chiar bună e sălcie. – Și totuși o consumați. – Consumăm pentru vite, pentru păsări. E greu fără apă. Apa bună, lucru bun apa. De unde luați apa, asta-i cea mai mare întrebare? – Acolo la izvor, de la izvor. Aici în drum este o glodăraie pe drumul acesta. Pierzi o grămadă de timp până aduci o căldare de apă”, Mihail, pensionar, locuitor al satului Cărpineni.

Este greu fără apă în casă? – Ei, păi da. Când eram mai tineri nu, dar acum dacă am îmbătrânit o să merg așa înainte câte zile oi mai avea. Câte drumuri faceți până la fântână – înapoi. – Cât pot. Dacă văd cât nu pot, mai stau acasă, dacă văd, mă mai duc”, Tatiana, pensionară, locuitoare a satului Cărpineni.

Totuși, în celelalte sectoare din sat, oamenii sunt mai norocoși. Aici, cu ajutorul și susținerea financiară a partenerilor externi, în ultimii 10 ani peste 2000 de familii au fost conectate la sistemul de aprovizionare cu apă. Printre beneficiari este doamna Larisa, în vârstă de 59 de ani.

Erau copiii acasă, aduceau copiii acasă, da acum copiii sunt plecați. Mă ducea soțul, mă ducea cu bacul, cu canistra. Un kilometru, cam așa. Cam la un kilometru pentru noi să te duci să aduci apă. Dar acum avem apă în casă, izvorului, asta-i viața”, Larisa, locuitoare a satului Cărpineni.

În total, din anul 2007 localitatea a beneficiat de aproape 25 de milioane de lei pentru aprovizionarea cu apă a localnicilor.

În total au fost construite 107 Kilometri de rețele. Un proiect foarte mare, foarte complicat. Mai așteaptă circa 200 de case. Nu au ajuns surse de finanțare”, Gheorghe Bostan, directorul întreprinderii ce prestează Serviciul de Alimentare cu Apă.

Acum pentru a conecta și casele care au mai rămas, primarul spune că are nevoie de 6 milioane de lei. Edilul zice că este mult mai ușor să găsească donatori decât să aștepte ajutor din partea statului.

Eu știu că este mult mai ușor și este mai bine să lucrezi cu donatorii cum am făcut de fiecare dată. Toate proiectele pe care le-am făcut în Cărpineni nu este finanțată de Guvern”, Ion Cărpineanu, primar de Cărpineni.

Experții din cadrul proiectului elvețian, „Apă și Sanitație” au constatat că mai mult de jumătate din satele Moldovei duc lipsă de apă potabilă.

În mediul rural 2/3 din localități nu au rețele de alimentare cu apă. Fie se asigură din rețele mici, construite de locuitori în aranjamente per mahală, fie utilizează fântânile de adâncime mică, fie în situații excepționale transportă apa dintr-un anumit punct și o păstrează în anumite rezervoare”, Corina Andronic, reprezentant „Apasan”

Iar consumul de apă poluată prezintă risc sporit pentru sănătatea oamenilor.

Sunt bolile condiționate de apă sau bolile diareice acute, mai grav fiind situația hepatitei lucru care ne dă de înțeles că trebuie să fim atenți la ce tip de apă consumăm”, Corina Andronic, reprezentant „Apasan”.

Din anul 2009 și până în prezent, prin proiectul elvețian „Apă și Sanitație” au fost construite sisteme de alimentare cu apă în 36 de localități din toată țara.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram