Reacția ANP la restricționarea accesului parlamentarilor ACUM în Penitenciarul nr.17: „Deputații nu au prezentat o hotărâre a Biroului permanent”

Deputații nu au prezentat o hotărâre a Biroului permanent în sensul celor solicitate în cerere. Astfel motivează Administrația Națională a Penitenciarelor restricționarea accesului parlamentarilor ACUM în Penitenciarul nr.17 de la Rezina, acolo unde este deținut Gheorghe Petic.

Foto: anp.md

„Astăzi, 18 martie 2019 la Penitenciarul nr.17-Rezina a fost declarată zi sanitară, potrivit unui grafic prealabil, aprobat la începutul anului curent. Cu toate acestea, administrația penitenciarului a recepționat coletul adus deținutului Petic, în baza art. 211 al Codului de executare.

În ceea ce privește vizita propriu-zisă a deținutului, ținând cont de prevederile art. 213 alin.(1) din Codul de executare coroborate cu prevederile pct. 279 din Statutul executării pedepsei de către condamnați, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.583 din 26.05.2006, administrația Penitenciarului nr.17-Rezina nu este în drept să autorizeze întrevederea cu preveniții din penitenciar (inclusiv a prevenitului Petic), fără permisiunea specială a organului de urmărire penală sau instanței de judecată, în procedura căreia se află cauza penală.

Totodată, conform prevederilor art. 21 alin. (2) din Legea nr.39 din 07.04.1994 despre statutul deputatului în Parlament, deputatul are dreptul de a vizita, orice organ de stat şi obștesc, orice unitate, în modul stabilit de Biroul permanent, însă deputații nu au prezentat o hotărâre a Biroului permanent în sensul celor solicitate în cerere.

De asemenea, menționăm că potrivit art. 181 alin. (1) din Codul de executare, unii demnitari, inclusiv deputații în Parlament, pot vizita instituțiile penitenciare în scopul exercitării atribuțiilor de serviciu. Asemenea vizite, evident pot avea loc, fără permisiune specială, în cadrul controlului parlamentar cu respectarea prevederilor Regulamentului Parlamentului și înștiințarea prealabilă a administrației penitenciarului în vederea asigurării securității. Despre un control parlamentar nu am fost înștiințați. În același timp, menționăm că această normă legală nu vine să anuleze procedurile ce ține de vizitarea deținuților sau preveniților în mod individual, proceduri care urmează a fi respectate.

Prin urmare, reiterăm imposibilitatea de acordare a întrevederii solicitate, ținând cont de dispozițiile prohibitive ale normelor citate supra, se arată într-un comunicat de presă.


Pub