Rusia: Putin a semnat proiectele de lege care interzic distribuirea știrilor false și criticarea autorităților în media și internet

Președintele Federației Ruse Vladimir Putin a semnat proiectele de lege privind interzicerea distribuirii știrilor false și criticării autorităților în mass-media și internet, scrie portatul Novaia Gazeta.

Foto: Reuters

Primul proiect de lege privind interzicerea distribuirii de știri false, prevede amenzi între 30 și 100 de mii de ruble rusești (circa 400-1370 euro) pentru cetățeni, între 60 și 200 de mii de ruble (820-2700 euro) pentru funcționari publici și între 200 și 500 de mii de ruble (2700-6840 euro) pentru persoane juridice.

Unele informații vor putea fi blocate în cazul în care distribuția lor implică „pericolul de a dăuna vieții sau sănătății cetățenilor, perturbarea ordinii publice și interferența cu funcționarea sistemelor strategice de infrastructură”.

Pentru publicarea informațiilor care conțin „nerespect evident” față de autorități, se prevăd amenzi până la 100 de mii de ruble rusești pentru persoanele fizice și arest pe un termen de pâna la 15 zile.

La 10 martie curent, câteva mii de persoane au protestat la Moscova împotriva cenzurii și pentru libertatea în internet, în marja proiectelor care urmau să fie adoptate de Duma Federației Ruse.


Pub