Proteste pentru libertatea presei
Externe 18 martie 2019, 17:58 | 1092

Mii de oameni au protestat din nou, la Belgrad, cerând demisia preşedintelui Aleksandar Vučić [Vucici], pe care îl acuză că subminează libertatea presei.

Mii de oameni au protestat din nou, la Belgrad, cerând demisia preşedintelui Aleksandar Vučić [Vucici], pe care îl acuză că subminează libertatea presei. Manifestația s-a desfășurat în apropierea reședinței șefului statului. Anterior, mai mulți protestatari au pătruns pentru scurt timp în sediul televiziunii publice, cerând încetarea controlului exercitat de preşedintele ţării asupra mass-media. 

Protestatarii au înconjurat locuința președintelui sârb, Aleksandar Vučić [Vucici], și au cerut mai multă libertate pentru presă şi pentru instituţiile independente. Jandarmii au folosit gaze lacrimogene împotriva câtorva manifestanți, care au încercat să parcheze un camion în apropierea reşedinţei prezidenţiale.

În acelaşi timp, în interior, președintele Vučić [Vucici] susținea o conferință de presă și își exprima lipsa de interes față de cerințele manifestanților și a liderilor opoziției, pe care i-a numit "huligani". Mai mulți protestatari, sub conducerea liderului partidului de extremă-dreapta "Dveri", Boško Obradović [Boșko Obradovici], au pătruns pentru scurt timp în clădirea televiziunii publice, nemulţumiţi de faptul că instituția nu difuzează informaţii despre demonstraţiile antiguvernamentale și nici nu îi invită la discuții pe liderii opoziției.

Protestele au început încă în luna decembrie a anului trecut, când zeci de mii de sârbi au ieșit în stradă pentru a denunța atacurile ce vizau persoane ce critică guvernul și pentru a cere încetarea controlului exercitat de preşedintele Vučić [Vucici] asupra presei. Manifestațiile continuat în fiecare weekend de atunci, sub sloganul „Unul din cinci milioane”, o aluzie la afirmaţia șefului statului că nu va răspunde niciunei solicitări „chiar dacă ar ieși în stradă cinci milioane de oameni”. Acestea sunt cele mai serioase proteste din Serbia de la preluarea puterii de către Partidul Progresist al preşedintelui Vučić [Vucici], în 2012. 

Opinia ta contează. Comentează!