07:03:59 19.04.2024
Stiri

Tiraspolul se pregătește de un „conflict armat”? Cum explică instalarea ilegală a așa-ziselor „posturi de grăniceri” în Zona de Securitate

Politică 18.03.2019 16:28 Vizualizări2248 Autor: Ziarul National
Tiraspolul se pregătește de un „conflict armat”? Cum explică instalarea ilegală a așa-ziselor „posturi de grăniceri” în Zona de Securitate Vocea Basarabiei


Așa-zisele autorități de la Tiraspol nu acceptă discuții privind „posturile de grăniceri” înstalate ilegal în ultimele luni în Zona de Securitate.

La ședința Comisiei Unificate de Control (CUC) de săptămâna trecută, Delegația Republicii Moldova a solicitat includerea pe agenda de discuții a problemei legate de aceste posturi ale părții transnistrene.

Reprezentanții R. Moldova au prezentat o declarație în care argumentează caracterul ilegal și militar al așa-ziselor forțe „grănicerești” transnistrene.

„Pe lângă faptul că prezența acestora contravine Acordului moldo-rus din 21 iulie 1992 (document principal al procesului de negocieri și al operațiunii de pacificare), acestea împiedică libera circulație a persoanelor și mărfurilor, oamenii fiind intimidați și supuși unor proceduri ilegale de verificare, de înregistrare și de impunere la plăți neprevăzute”.

Exponenții Tiraspolului în Comisie s-au opus și de această dată luării unei decizii asupra posturilor și au încercat să promoveze ideea că aceste formațiuni armate ar avea rolul de „prevenire a relansării conflictului armat”.

Poziția delegației Federației Ruse a fost formulată de copreședintele Comisiei Ilia Uvarov, care a menționat că percepe posturile „grănicerești” drept „o realitate” și nu vede în acestea un factor de limitare a dreptului la libertatea circulației.

În cadrul aceleiași ședințe, a fost blocată și propunerea Chișinăului de a pune în aplicare o decizie a Comisiei luată încă în martie 2008, prin care observatorii militari ai Forțelor Mixte de Pacificare să viziteze toate obiectivele militare din Zona de Securitate, pentru a cunoaște care este cu adevărat situația și a evalua riscurile unor eventuale escaladări ale situației.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md