(infografice) Guvern PD + PSRM – ACUM? Șase formule de construire a majorității în Parlament

33383342148_851c26cfcd_o

Deputații ar putea să se convoace, potrivit președintelui Igor Dodon până pe data de 25 martie. Asta ar însemna în decurs de o săptămână. Întrucât în Parlament nici un partid nu a acumulat majoritatea voturilor, aceștia vor trebui să găsească posibilitatea de a forma o coaliție cu alte partide. Problema este că nimeni din ei nu se suportă unul pe celălat. Ori, așa ar vrea ei să credem.

Pe scurt, procedura va fi așa. La prima ședință se vor aduna deputații noii legislaturi. Ea va fi prezidată de Eduard Smirnov, de la PSRM, care este cel mai bătrân deputat din Parlament. Ulterior, după constituire se va purcede la formarea fracțiunilor și alegerea unui președinte de Parlament.

Pentru alegerea președintelui de Parlament – 51 de voturi
Pentru votarea unui prim-ministru – 51 de voturi

Trei tipuri de guvern am putea avea:

Guvern tehnocrat – Un guvern format din specialiști (cel mai probabil actuali viceminiștri sau funcționari din Ministere de carieră), votat de două partide pentru a debloca situația din țară.

Guvern clasic de coaliție – Un guvern votat de două partide, cu 51 de voturi de la deputați de la minim două partide.

Guvern minoritar – Un guvern format de un partid aflat în minoritate, dar susținut (condiționat) de un al doilea partid, fără a intra însă într-o coaliție și fără a se obliga să susțină proiectele de legi.

Prin urmare, o să mergem pe scenarii, în funcție de probabilitate. Pentru conformitate, am pus cel puțin un deputat independent în rândurile PDM.

coalitia 1

Scenariul #1 îl pune tare aproape pe PSRM și PDM. Deși ambele formațiuni au anunțat că vor să-i aibă pe parteneri pe cei de ACUM, în „principiile de bază” formulate sunt atât de multe elemente comune, încât de fapt am putea crede că ținta mesajului nu era blocul ACUM, dar erau PSRM și PDM. Mai multe am scris aici pe #diez despre asta.

Fapte, nu vorbe. E logic! PD și PSRM se aseamănă în principii, dar ambii vor alianță cu blocul ACUM

Am putea avea fie un guvern tehnocrat, fie un guvern minoritar format de una din aceste partide, dar susținut tacit de cealaltă.

Cert este că scenariul acesta este probabil, dar cel mai probabil este sinucigaș, potrivit experților pentru PSRM care își vor pierde statutul de partid de opoziție anti-oligarhică, ei făcând atât tam-tam la acest subiect atât în campania electorală cât și înafara ei. Mulți se așteaptă ca acest scenariu să fie aplicat abia după ce, oficial „au fost îngropate” orice posibilitate de coaliție cu ACUM, și după luni întregi de tergiversări și „scrisori trimise prin intermediul presei”.

coalitia 5

Pe asta se mizează în ultima perioadă, iar săptămâna trecută Andrian Candu, vicepreședinte al PD anunțase chiar că PD, în generozitatea sa este gata să cedeze funcția de prim-ministru pentru blocul ACUM. Problema nu este doar în lipsa de încredere, dar mai ales în faptul că de luni de zile în presa afiliată PD Maia Sandu și Andrei Năstase au fost numiți cel puțin „trădători de patrie”. Cel mai probabil acest scenariu nu se va implementa.

coalitia 2

Coaliția antioligarhică, denumită de unii este susținută de o parte din reprezentanții societății civile doar din simplul motiv că matematic acest număr iese. Numai că, există nu doar o lipsă de încredere de ambele părți, dar și o nepotrivire ideologică. ACUM a fost susținut activ de reprezentanți ai PPE și ai UE, iar PSRM a fost susținut de Moscova în această campanie. Orice discuție care ar evolua din această situație s-ar opri la momentul partajării funcției. Ori, o persoană odată votată, poate fi demisă doar cu voturile PDM.

Aici ar fi posibil un guvern tehnocrat. 

coalitia 4

Majoritatea improbabilă, sau mai bine zi cea la care mulți se așteaptă, dar pe care Igor Dodon spune că nu o va accepta. Este vorba de o posibilă raliere a forțelor în jurul PDM, și anume PD (30 de deputați, cei 7 ai Partidului Șor, cei trei independenți și deja alți 10 de la PSRM și/sau ACUM).

Un guvern clasic, de coaliție, al PDM

all for one

Aici am putea avea o diversitate anume din faptul că ar putea să se regăsească în blocul ACUM niște doritori de a-l da jos pe Plahotniuc împreună cu PSRM. Pentru a face posibilă această soluție ar fi necesare 16 deputați. Dacă ar fi să divizăm blocul ACUM în fracțiuni, 10 ar fi de la PAS, 8 de la PPDA și alți 7 de la PLDM și societatea civilă.

Un guvern tehnocrat, sau un guvern minoritar

sase

Ultimul scenariu este cel mai probabil legat de imposibilitatea de a forma o coaliție și de a declara alegeri anticipate. Cel mai probabil acestea ar trebui să fie declarate în termen de câteva luni, însă marea problemă este că atât data noilor alegeri parlamentare cât și data celor locale este stabilită de deputați în ședința plenară. Pentru a porni procesul de adoptare a legilor trebuie ales un șef de Parlament, iar pentru a alege un șef de Parlament trebuie 51 de voturi.

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente