O avocată anticorupție și militantă pro-UE a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale din Slovacia

Avocata Zuzana Caputova a ieşit sâmbătă pe primul loc în tur I al prezidenţialelor din Slovacia, la mare distanță de comisarul european pentru Energie, Maros Sefcovic, potrivit Agerpres. Caputova se bazează pe un discurs puternic pro-european și anti-corupție într-o țară profund marcată de asasinarea unui ziarist care investiga afacerile de corupție ale Guvernului.

Foto: Goldman Environmental Prize

La alegerile de sâmbătă, Zuzana Caputova a obținut 39,14% din voturi, iar Maros Sefcovic, vice-preşedinte al Comisiei Europene, susţinut de partidul de guvernământ populist de stânga Smer-SD, a obținut doar 18,77%.

În pofida faptului că nu deţine experienţă în funcţia publică, liberala Caputova, candidata partidului Slovacia Progresistă, cunoscută pentru criticile aduse guvernului de la Bratislava şi pentru susţinerea problematicii de mediu, a reuşit să se claseze prima în scrutinul prezidenţial, în contextul în care votanţii resping partidul de guvernământ, la un an după amplele proteste declanşate de asasinarea jurnalistului de investigaţii Jan Kuciak, în februarie 2018.

Al doilea tur al scrutinului prezidenţial din Slovacia va fi organizat pe 30 martie.

Dacă va câştiga, Caputova va deveni prima femeie preşedinte al Slovaciei, potrivit Agerpres.


Pub