Studiu: Ce spun cercetătorii despre oamenii care ascultă death metal

Fanii muzicii death metal nu sunt „desensibilizaţi'' la vederea unor imagini care conţin violenţă, conform unui studiu publicat în jurnalul Royal Society Open Science, citat de BBC și Agerpres.

Foto: wallpaperup.com

„De când m-am născut am avut o singură dorinţă: să-mi văd corpul rupt şi sfâşiat''. Versurile melodiei ''Eaten'' a formaţiei de death metal Bloodbath, având ca temă canibalismul, nu lasă loc de interpretări. Însă, nici această piesă, nici versurile macabre ale altor creaţii aparţinând acestui gen muzical, nu inspiră violenţă, potrivit unei cercetări realizată de oameni de ştiinţă de la laboratorul de muzică al Universităţii Macquarie din Australia, care au utilizat melodia în cadrul unui test psihologic. Concluzia a fost că fanii muzicii death metal nu sunt ''desensibilizaţi'' la vederea unor imagini care conţin violenţă.

Fanii (death metal) sunt oameni buni'', a declarat profesor Bill Thompson de la universitatea australiană cu sediul în Sydney. ''Nu se vor apuca să facă rău altor persoane'', a spus el.

Acest studiu recent face parte dintr-o cercetare condusă timp de un deceniu de profesorul Thompson şi de colegii săi pe tema efectelor emoţionale ale muzicii. Aceste efecte, după părerea sa, sunt complexe.

„Multor oameni le place muzica tristă, iar acest lucru este un mic paradox - de ce am vrea să ne întristăm?'', s-a întrebat el. ''Acelaşi lucru poate fi spus despre muzica ce are o tematică agresivă sau violentă. Pentru noi reprezintă un paradox psihologic, prin urmare, (ca oameni de ştiinţă) am fost curioşi; în acelaşi timp recunoaştem faptul că violenţa prezentă în media este o problemă socială semnificativă'', a explicat Thompson.

Cercetătorii au testat sensibilitatea persoanelor la violenţă cu ajutorul unui experiment psihologic clasic care scoate în evidenţă răspunsurile subconştiente ale acestora. Ei au recrutat 32 de împătimiţi ai muzicii death metal şi 48 de persoane care nu sunt fani ai acestui gen. În timp ce priveau imagini neplăcute, subiecţii au ascultat fie melodia death metal ''Eaten'', fie piesa ''Happy'', de Pharrell Williams, din genul pop, scrie digi24.ro.

Una dintre autorii principali ai studiului, Yanan Sun, a explicat că scopul experimentului a fost acela de a afla în ce măsură creierele participanţilor observau scenele violente şi de a compara totodată modul în care sensibilitatea acestora era afectată de acompaniamentul muzical.

Fiecare participant a ascultat la căşti ''Happy'' sau ''Eaten'' în timp ce i-a fost prezentată o pereche de imagini - câte una pentru fiecare ochi. În una dintre acestea era înfăţişată o scenă violentă, precum o persoană atacată pe stradă, iar cealaltă avea un conţinut inofensiv - un grup de persoane care mergeau pe aceeaşi stradă, spre exemplu. „Se numeşte rivalitate binoculară'', a explicat doctor Sun.

Baza acestui test psihologic este faptul că atunci când majoritatea oamenilor au în faţa unui ochi o imagine neutră şi în faţa celuilalt una violentă ei văd mai mult imaginea violentă. „Creierul încearcă să o preia; se pare că există un motiv biologic pentru aceasta deoarece reprezintă o ameninţare'', a explicat profesor Thompson.

„În cazul în care fanii muzicii violente ar fi fost desensibilizaţi la violenţă, fapt care preocupă numeroase grupuri de părinţi, grupuri religioase şi comisii de cenzură, atunci nu ar avea aceeaşi reacţie. Însă, fanii au prezentat tocmai aceeaşi reacţie de procesare a acestor imagini violente ca cei care nu erau fani ai acestui gen de muzică'', a afirmat profesorul.

Solistul Bloodbath, Nick Holmes, a declarat că nu are „nicio problemă” cu faptul că muzica trupei a fost utilizată la acest test. „Nu avem o problemă cu aceasta'', a spus el. „Versurile sunt o distracţie nevinovată, aşa cum a dovedit studiul'', a continuat muzicianul.

„Majoritatea fanilor death metal sunt persoane inteligente, serioase, care au doar o pasiune pentru muzică'', a adăugat el. ''Este echivalentul persoanelor care sunt obsedate de filme horror sau chiar de reconstituirea bătăliilor'', a completat solistul.

Potrivit profesorului Thompson, concluziile acestui studiu ar trebui să fie „liniştitoare pentru părinţi sau grupurile religioase'', care îşi fac griji cu privire la muzica violentă.

Într-un sens mai larg, există încă îngrijorarea că violenţa din media conduce la probleme sociale. „Dacă eşti desensibilizat la violenţă poate nu ţi-ar păsa dacă ai vedea pe cineva care este rănit pe stradă, nu ai ajuta''.

Însă, în timp ce studiul a identificat unele dovezi ale unei astfel de desensibilizări la persoanele care joacă multe jocuri video, în ceea ce priveşte muzica lucrurile par a fi diferite. „Răspunsul emoţional dominant la muzică este de bucurie şi motivare'', a declarat profesor Thompson. „Şi cred că a asculta acest gen de muzică şi a o transforma într-o experienţă motivantă, frumoasă, este un lucru uimitor'', a adăugat el.


Pub