Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   O activistă anticorupție a învins…

O activistă anticorupție a învins în primul tur al alegerilor prezidențiale din Slovacia

Avocata Zuzana Čaputová a câștigat sâmbătă cea mai mare parte a voturilor în scrutinul prezidențial din Slovaciei, informează Politico.

Čaputová a condus o campanie axată pe combaterea corupției, obținând 40,6% din voturile alegătorilor. Pe de altă parte, contracandidatul său Maroš Šefčovič, vicepreședintele Comisiei Europene, a acumulat 18,7%. Cei doi se vor confrunta în runda finală din 30 martie curent.

Potrivit aceleiași surse, sprijinul alegătorilor pentru Čaputová reflectă frustrarea electoratului față de partidul de guvernământ Smer, care a fost ținta protestelor antiguvernamentale, după uciderea cu un an în urmă a jurnalistului de investigație Ján Kuciak.

Zuzana Čaputová are 45 de ani și este vicepreședintă a partidului pro-UE Progresist din Slovacia, formațiune creată recent. Anterior, aceasta nu a deținut funcții publice.

În 2016, Čaputová a câștigat „The Goldman Environmental Prize”, după ce a desfășurat o campanie în orașul său natal Pezinok de lângă Bratislava, pentru a închide o periculoasă groapă de gunoi.