SUA: Washingtonul a redus drastic durata vizelor pentru cubanezi

Statele Unite au anunţat vineri o reducere drastică a duratei validităţii vizelor acordate cetăţenilor cubanezi de la cinci ani cu intrări multiple la trei luni cu o singură intrare, informează AFP şi EFE.

Foto: simbol

Conform însărcinatului cu afaceri al ambasadei americane la Havana Mara Tekach, această schimbare, care priveşte vizele de tip B2 şi aplică principiul reciprocităţii, va intra în vigoare luni.

"În prezent, Cuba acordă vizitatorilor americani un permis de intrare valid pentru doar două luni, cu posibilitatea prelungirii cu o lună", a declarat diplomatul american într-o înregistrare video difuzată de ambasadă pe reţelele de socializare.

"Începând cu 18 martie vizele B2 vor fi acordate conform principiului reciprocităţii. Aceste vize se referă la vizite familiale, examinări medicale, călătoriile turistice sau orice altă călătorie de acest tip. Ele vor fi acordate pe o durată de trei luni cu o singură intrare", a precizat Mara Tekach.

Ambasada SUA a mai precizat că nu vor fi schimbate condiţiile pentru restul categoriilor de vize şi pentru cele deja acordate.

După o reconciliere istorică în decembrie 2014 şi redeschiderea ambasadelor celor două state în 2015, sub guvernele Barack Obama şi Raul Castro, relaţiile dintre SUA şi insula socialistă s-au răcit odată cu sosirea lui Donald Trump la Casa Albă.

Actualul preşedinte american a întărit embargoul împotriva Cubei, în vigoare din 1962. De asemenea, liderul de la Casa Albă acuză Havana că sprijină regimul preşedintelui Venezuelei socialiste Nicolas Maduro.

În februarie, Donald Trump a declarat că "zilele socialismului şi comunismului" sunt "numărate în Venezuela dar, de asemenea, în Nicaragua şi Cuba".

Washington a acuzat, de asemenea, puterea castristă de "atacuri acustice" împotriva diplomaţilor americani de la Havana, acuzaţie respinsă de autorităţile cubaneze, şi şi-a redus în consecinţă la jumătate prezenţa diplomatică în Cuba.

France Presse aminteşte că pentru a solicita o viză pentru SUA, cubanezii trebuie să se deplaseze într-un stat terţ. Turiştii americani au interdicţie de a vizita Cuba, fiind autorizate doar deplasări care au legătură cu educaţia şi cultura, conform unor categorii specifice, definite de Washington, scrie agerpres.ro


Pub