(video) Anticoruptie.md: Dosarul Lucinschi la Curtea de Apel - Instanța a respins toate demersurile apărătorilor

Curtea de Apel Chișinău a respins în ședința de vineri, 15 martie, toate demersurile înaintate de către avocații ex-deputatului Chiril Lucinschi, condamnat de primă instanță la cinci ani și șase luni pentru spălare de bani. Apărătorii susțin că instanța n-a respectat legea și i-au îngrădit înculpatului dreptul la un proces echitabil, scrie anticoruptie.md

Foto: UNIMEDIA

Avocații au solicitat să fie numită o expertiză financiară, să fie solicitate anumite explicații de la Banca Națională și serviciul de combatere a spălării banilor. Apoi să fie numită o comise rogatorie și să fie audiat un ofițer de urmărire penală din cadrul CNA pentru a oferi explicații asupra dosarului.

„Consider că poziția Curții de Apel este una vădit părtinitoare, de partea părții acuzării. Completul de judecată a acționat contrar legii. Noi am vrut să fie verificată temeinicia sentinței care a fost adoptată de prima instanță”, a declarat avocata Corina Stratan.

”Nu m-am așteptat, este un complet format din magistați profesioniști. I-au îngrădit lui Lucinschi accesul la justiție”, a declarat avocatul Gheorghe Ulianovschi. „Credeam că la Curtea de Apel, totuși un complet constituit din trei judecători, vor dori să afle adevărul. Au arătat că nu se dorește să se afle adevărul”, a declarat fostul deputat Chiril Lucinschi.

Pe de altă parte, procurorii susțin că acestea sunt niște teritipuri de ale avocaților pentru a tergiversa procesul. „Noi considerăm că cererile date au doar caracter de a tergiversa procesul respectiv Partea apărării cunoaște foarte bine cât durează comisiile rogatorii”, a argumentat procurorul Eugen Rurac.

UNIMEDIA amintește că la data de 4 aprilie 2018, fostul deputat, Chiril Lucinschi a fost condamnat la 5 ani și 6 luni de închisoare în penitenciar de tip semiînchis, cu imposibilitate de a deține funcții publice pe un termen de 4 ani.

Potrivit unui comunicat emis anterior de Procuratură, fostul deputat, fiind gestionarul şi beneficiarul efectiv al companiilor Toast Delux SRL şi IPA International Project Agency, având scopul dobândirii mijloacelor băneşti, sustrase prin fraudă din sistemul bancar al RM, împreună cu persoane interpuse, ar fi comis spălare de bani în mai multe circumstanţe.

În intervalul anilor 2012 – 2014, mai multe companii off-shore, în temeiul unor contracte fictive de prestare a serviciilor de consultanţă, au transferat companiei nerezidente IPA International Project Agency, cu conturi deschise în Liechtenstein 440 000 de dolari. Analizând traseul banilor, s-a constatat că aceştia provin din creditele neperformante, sustrase în acea perioadă de la BEM, Unibank şi Banca Socială prin intermediul unor companii off-shor.


Pub