Moldova.org recomandă: Newsweek, Recorder, Newsmaker, Agora

La sfârșit de săptămână, Moldova.org a selectat câteva articole și reportaje din presa din R. Moldova și din România și le recomandă internauților să le citească.

Cooperativa anti-UE. Cine sunt politicienii și jurnaliștii români care ne vor afară din Europa. Newsweek România vă propune o analiză complexă a propagandei anti-UE din România, dar și de la nivel european, realizată împreună cu mai mulți experți, precum agenția Stratfor, analiști din cadrul Comisiei Europene, dar și Vladimir Tismăneanu, Cristian Diaconescu și Barbu Mateescu.

Recorder a făcut un reportaj video cu titlul: „30 de proze scurte despre maturitate“. „Când ați simțit pentru prima dată că v-ați maturizat?“, i-a întrebat reporterii pe eroii lor. Și au răspuns pe larg bunicii, care-au crescut orfani de mici, în anii de după război; părinții – aliniați de la 18 ani în batalionul maturilor, cu cartea de muncă și certificatul de căsătorie în buzunar.

Newsmaker a publicat articolul intitulat „Pachetul atotcuprinzător pentru Moldova” și coaliția cu Plahotniuc. Ce vrea Dodon și nu vrea Moscova”. „Pachetul atotcuprinzător pentru Moldova”, elaborat de echipa președintelui Igor Dodon, prevede realizarea unui parteneriat strategic și cu Rusia, și cu UE în același timp, identificarea unui model de reglementare a conflictului transnistrean și recunoașterea internațională a neutralității permanente a Moldovei. În document sunt incluse etapele și termenele până în anul 2022. Ce-i drept, încă din start, au apărut probleme: potrivit informațiilor NM, Moscova este împotriva unei coaliții dintre socialiști și democrați, care ar fi putut promova și realiza acest „Pachet”.

Agora.md a realizat un reportaj video în care încearcă să afle din ce cauză au rămas producătorii cu depozitele pline și ce recomandă specialiștii pentru evitarea situațiilor similare. „Factorul climateric și prețurile mari la struguri în lunile octombrie-noiembrie. Producătorii cereau prețuri mari, care nu erau competitive cu rețelele de la export”, a spus un producător. Reportajul integral, îl puteți citi și vedea pe Agora.md.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.