UE introduce sancțiuni împotriva a opt oficiali ruși, în urma incidentului armat din strâmtoarea Kerci

Uniunea Europeană a inclus vineri opt oficiali ruşi pe lista sa cu sancţiuni pentru rolul lor în incidentul armat cu Ucraina din Marea Neagră de la sfârşitul anului trecut, scrie Agerpres, care citează presa din Ucraina și Rusia.

Foto: Foxcrawl

„Este un răspuns puternic la utilizarea nejustificată a forţei de către Federaţia Rusă şi o demonstraţie de continuitate a unităţii transatlantice”, a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei europene, Maja Kocijancic, subliniind că SUA şi Canada au adoptat decizii similare.

Printre persoanele sancţionate se numără doi înalţi oficiali ai serviciilor de securitate ruse responsabili de Crimeea, trei ofiţeri de la comanda unei nave de patrulare şi de pe o navă antisubmarin, precum şi comandantul forţelor armate din regiune.

Potrivit TASS, aceştia sunt şeful Departamentului de frontieră al FSB pentru Crimeea şi Sevastopol, contraamiralul Serghei Stankevici, căpitanul de rangul I Ruslan Romaşkin (şeful FSB pentru Crimeea şi Sevastopol), căpitanul de rangul I Andrei Şein (adjunctul şefului Departamentului de frontieră FSB pentru Crimeea şi Sevastopol), căpitanul de rangul II Aleksei Şatohin (responsabil FSB pentru Kerci şi Crimeea), comandantul trupelor din Districtul militar Sud, Aleksandr Dvornikov. De asemenea au fost incluşi şi Aleksei Saliaev şi Andrei Şipiţân, comandanţii navelor de patrulare 'Don' şi 'Izumrud', precum şi comandantul vasului antisubmarin de mici dimensiuni 'Suzdaleţ', Serghei Şcerbakov.

Toţi vor avea interdicţie de intrare pe teritoriul UE, iar activele lor în spaţiul comunitar vor fi îngheţate.

La sfârşitul lunii noiembrie 2018, garda de coastă rusă a deschis focul şi a sechestrat trei nave ucrainene cu tot cu echipaje (24 de persoane) înainte de intrarea lor în strâmtoarea Kerci, care face legătura între Marea Neagră şi Marea Azov.


Pub