Modificări în Regulamentul circulației rutiere: La parcarea pe trotuar, șoferii vor fi obligați să lase circa 1,5 metri pentru circulația pietonilor

Guvernul a aprobat modificarea punctului 68 din Regulamentul circulației rutiere. Astfel, șoferii atutoturismelor și motocicletelor parcate pe trotuar vor fi obligați să lase la dispoziția pietonilor cel puțin 1,5 metri pentru circulația pe trotuar.

Foto: UNIMEDIA

Totodată, vehiculele staţionate nu trebuie să blocheze accesul la scări, rampe sau borduri, destinate persoanelor cu deficienţe locomotorii.

O practică similară este aplicată și în statele membre ale Uniunii Europene. Spre exemplu, în Slovacia și Polonia parcarea pe trotuare este permisă doar dacă este lăsat cel puțin 1,5 metri pentru circulația pietonilor, iar în România această distanță nu poate fi mai mică de un metru.

„Aceasta va permite în special circulația liberă a părinților cu copii în cărucioare, a pesoanelor cu diabilități utilizatori de scoaun rulant, persoanelor în etate, etc”, se transmite în nota informativă a Hotărârii.


Pub