Doi dintre cei șapte profesorii turci, expulzați în septembrie din Moldova, au fost condamnați la ani grei de închisoare în Turcia

Doi dintre profesorii turci expulzați în luna septembrie din Moldova au fost condamnați la închisoare în Turcia. Profesorul de limbă turcă de la Liceul „Orizont” din sectorul Ciocana, Hüseyin Bayraktar, a fost condamnat la șase ani și șase luni de închisoare. Decizia în acest caz este definitivă, scrie tv8.md.

Foto: UNIMEDIA

Sursa citată mai menționează că a doua persoană condamnată tot este profesor de limbă turcă, acesta a fost condamnat la nouă ani de închisoare. În acest caz decizia nu este definitivă, avocații au atacat decizia în instanța superioară și urmează o nouă ședință de judecată.

În același timp, alți doi sunt în așteptarea deciziei judecătorești. Potrivit lui Hasan Baris, ședințele în aceste cazuri sunt programate la sfârșitul lunii martie și în aprilie, date exacte nu cunoaște despre caz.

Profesorul de limbă turcă care a fost condamnat la șase ani și șase luni de închisoare a venit în Moldova acum trei ani. Până la aceasta, a trăit în Antalya, Turcia. Bayraktar a ajuns la Liceul Moldo-Turc după un anunț despre un post vacant. A venit la noul loc de muncă împreună cu soția și aici li s-au născut doi copii. Fiica are acum doi ani, iar fiul – două luni. Pentru că s-au născut pe teritoriul Moldovei, ambii copii au obținut cetățenia moldovenească. Bayraktar, la fel ca și colegul său Ayri de la Bălți, nu a solicitat azil politic în Moldova. El este cel mai tânăr din angajații liceului care au fost expulzați.

UNIMEDIA a creat filmul expulzării celor 7 cetățeni turci:

La data de 6 septembrie 2018, la ora 8:50, pe o rețea de socializare apar primele informații precum că șapte persoane de la un liceu din Chișinău, printre care directorul instituției, au fost ridicate către Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova (SIS) și transportate într-o direcție necunoscută.

După o oră, Serviciul de Informații și Securitate a anunțat că cei șapte cetățeni străini sunt suspectați de legături cu o grupare islamistă, grupare despre care există indicii că desfășoară acțiuni ilegale în mai multe țări, au fost declaraţi indezirabili de către organele competente şi expulzaţi de pe teritoriul Republicii Moldova.

Ulterior, pe site-ul SIS a mai apărut o precizare, precum că aceștia nu au fost reținuți, dar escortați.

Surse UNIMEDIA au declarat că cetățenii turci au fost duși imediat la Aeroport și urcați în avionul de pe cursa Chișinău-Istanbul, însă decolarea nu a avut loc la 9:35, însă la 11:00.

Prima reacție a venit de la Amnesty International Moldova, care s-a declarat profund îngrijorată de pericolul iminent pentru viața și securitatea persoanelor, precum și de încălcarea drepturilor fundamentale ale omului, în privința administrației rețelei de licee „Orizont”.

Mai apoi, au venit zeci de mesaje pe rețelele de socializare din partea profesorilor, părinților și ai elevilor.

Zeci de actualizări pe minut, mii de tweeturi cu hashtagul #MoldovaStopExtradition apar pe rețeaua de socializare Twitter. Majoritatea celor care postează își exprimă îngrijorarea și apelează la instituțiile și mass-media internaționale.

De asemenea, zeci de persoane, printre care și rudelor celor expulzați, au protestat pe Aeroportul Chișinău până seara târziu, în speranța de a afla noi informații.

În schimb, reacțiile oficialilor au venit seara, iar din ele se subînțelege că operațiunea a avut loc deja cu succes, ceea ce ar însemna că cetățenii turci au fost expulzați.

Președintele țării, Igor Dodon, acuza presa de standarde duble și spune că „au fost expulzări mai urâte, pe criterii strict politice”.

Președintele Parlamentului Andrian Candu a solicitat organizarea unor audieri parlamentare în cazul expulzării din țară a celor șapte cetățeni turci, iar Pavel Filip a solicitat Ministerului Educației, Culturii și Cercetării să ia toate măsurile necesare pentru desfășurarea în continuare a procesului de studii în liceul privat, în care activau cei șase cetățeni turci expulzați astăzi din Republica Moldova.

Operațiunea SIS a ajuns în atenția UE. Astfel, șapte eurodeputați au trimis o scrisoare către președintele Igor Dodon și prim-ministrului, Pavel Filip, prin care solicită eliberarea urgentă a profesorilor reținuți. În acest sens, dânșii susțin că situația dată este o încălcare a drepturilor omului, iar autoritățile nu dau nicio explicație.

De asemenea, cu o reacție dură în acest sens a venit și comisarul european pentru negocieri de extindere și politică de vecinătate, Johannes Hahn, menționând că Guvernul și autăritățile moldovenești ar trebui să respecte statul de drept.

Și în presa română, subiectul a fost pe larg mediatizat, Mustafa Oz, directorul unui liceu bucureştean, finanţat de organizaţia Lumina, care susţine şi instituţia din Moldova, a spus că acuzaţiile sunt un "serviciu" pentru Recep Erdogan.


Pub