„Să clarificăm lucrurile”: Sergiu Tofilat - cinci detalii privind tariful la gaz

După informațiile apărute astăzi în presă precum că Gazprom a majorat preţul gazelor pentru Moldova, expertul în domeniul energetic, Sergiu Tofilat, a decis să „clarifice lucrurile” în acest sens printr-o postare pe pagina sa de Facebook.

Foto: UNIMEDIA

„Preţul de import nu-l stabileşte Gazprom cum le tună în cap. Este formula de calcul în contractul de import şi preţul se calculează trimestrial (1 ianuarie, 1 aprilie, 1 iulie, 1 octombrie) în funcţie de 3 factori: preţul pentru gazul livrat de Gazprom către ţările UE în anul precedent, cotaţiile pentru Gasoil 0,2 şi păcură la fel pentru anul precedent, publicate de PLATT’S. Respectiv datele pentru 2018 sunt, ele doar trebuie puse în formula de calcul şi atât”, scrie Tofilat pe pagina sa de Facebook.

Sergiu Tofilat / Sursa:fb
Sergiu Tofilat / Sursa:fb

Astăzi, mold-street.com a scris că, costul de import a metanului rusesc livrat de Gazprom din primele trei luni ale acestui an este mai mare cu circa 25% comparativ cu prețul de import din aceeași perioadă a anului trecut.

Ulterior, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetic (ANRE) a menționat că la moment nu există motive pentru creșterea tarifelor la gazele naturale pentru consumatorii finali, deoarece nu există nici o solicitare în acest sens din partea operatorului SA “Moldovagaz”, care să prezinte și probe pentru o eventuală modificare a prețului.


Pub