Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   UE prelungește sancțiunile împotriva Rusiei…

UE prelungește sancțiunile împotriva Rusiei după agresiunea din strâmtoarea Kerci

Foto: unian.net

Consiliul Europei a inclus opt oficiali ruși în lista persoanelor supuse măsurilor restrictive în urma acțiunilor care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei. Acțiunea Consiliului Europei vine după escaladarea conflictului din strâmtoarea Kerci, dar și încălcarea dreptului internațional de către Rusia.

Conform unui comunicat de presă al Consiliului Europei, printre cei sancționați se numără șeful și șeful adjunct al direcției de frontieră a serviciului federal de sercuritate rus pentru Crimeea și Sevastopol, trei comandanți ai ambarcațiunilor rusești de frontieră, doi șefi de serviciu ai punctelor de control rusești, dar și un comandat al forțelor armate ruse.

Totodată, Consiliul a prelungit pentru o jumătate de an sancţiunile individuale vizând oficiali ruşi cărora le atribuie responsabilitatea pentru conflictul din Donbas. Sancțiunile se aplică unui număr total de 170 de persoane și 44 de entități. Sancțiunile vizează interdicția de călătorie și înghețarea activelor.

După cum a afirmat Consiliul European la 13 decembrie, UE cere eliberarea imediată a tuturor marinarilor ucraineni deținuți, precum și returnarea navelor confiscate și trecerea liberă a tuturor navelor prin Strâmtoarea Kerci. Acesta își reafirmă angajamentul față de dreptul internațional, suveranitatea, integritatea teritorială și independența Ucrainei și politica UE de nerecunoaștere a anexării ilegale a Crimeei.

Alte măsuri luate de UE ca răspuns la criza din Ucraina includ:

  • sancțiuni economice care vizează sectoare specifice ale economiei ruse, în vigoare până la 31 iulie 2019;
  • măsuri restrictive ca răspuns la anexarea ilegală a Crimeei și Sevastopolului, în vigoare până la 23 iunie 2019.

Pe 25 noiembrie 2018, două nave mici de artilerie Berdiansk și Nikopol și remorcherul Yani Kapu au ieșit din portul Odesa de la Marea Neagră și s-au îndreptat în direcția portului Mariupol. În larg, una din cele două bărci de coastă rusești Don a lovit remorcherul ucrainean. Forțele navale ale Ucrainei au raportat că forțele speciale ale Rusiei au capturat trei nave ucrainene de război, care au fost mai întâi blocate, iar apoi atacate de către navele rusești în Strâmtoarea Kerci. Pe ambarcațiuni se aflau 24 de marinari ucraineni, trei dintre ei au fost răniți.

Ucrainenii capturați au fost luați în custodie pentru două luni. Ei au fost acuzați de trecerea ilegală a frontierei Federației Ruse în Marea Neagră. Pe 29 noiembrie 2018, aceștia au fost duși la izolatorul de detenție preventivă de la Moscova. Pe 16 ianuarie 2019, Tribunalul Lefortovski din Moscova a prelungit termenul de detenție preventivă a tuturor celor 24 de prizonieri ucraineni până pe 24 aprilie și 26 aprilie 2019.