Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Nici parlamentară nu a ajuns,…

Nici parlamentară nu a ajuns, nici ambasadoare nu mai e

Foto: Facebook/Stela Stîngaci

Decretul privind rechemarea ambasadoarei R. Moldova în Italia, Stela Stîngaci, a fost publicat astăzi, 15 martie, în Monitorul Oficial.

După ce Guvernul R. Moldova a aprobat decizia de rechemare a ambasadoarei pe 26 decembrie 2018, pe 6 ianuarie 2019, Stela Stîngaci și-a anunțat intenția de a candida independent la alegerile parlamentare în circumscripția nr. 50. Ambasadoare a luat această decizie după ce mai mulți reprezentanți ai diasporei au inițiat o petiție adresată președintelui Igor Dodon prin care îi solicită să nu semneze decretul de rechemare din funcție a Stelei Stîngaci.

Din cei 13 candidați înregistrați Stela Stîngaci s-a plasat pe locul șapte, cu 720 de voturi. Câștigătoare în circumscripția nr. 50 a ieșit candidata Blocului ACUM Maia Sandu, care a obținut aproape 49 995 de voturi.

Stela Stîngaci este ambasadoarea R. Moldova în Italia din noiembrie 2013. Potrivit CV-ului de pe site-ul Ambasadei R. Moldova în Italia, Stela Stângaci este licențiată în drept și în filologie romano-germanică la USM. A făcut studii postuniversitare în relaţii internaționale la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti după care doctoratul în ştiinţe politice, la Universitatea „La Sapienza” de la Roma, Italia.  Înainte de a fi numită ambasadoare a deținut mai multe funcții în Ministerul de Externe al R. Moldova.

În Monitorul Oficial din 15 martie a fost publicat și decretul privind rechemarea ambasadorului R. Moldova în Franța, Emil Druc, care exercită funcția de ambasador din luna iunie 2017.