ANRE: Moldovagaz nu a solicitat majorarea tarifului la gaz

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetic (ANRE) a anunțat astăzi că la moment nu există motive pentru creșterea tarifelor la gazele naturale pentru consumatorii finali, deoarece nu există nicio solicitare în acest sens din partea operatorului SA Moldovagaz, care să prezinte și probe pentru o eventuală modificare a prețului.

ANRE a precizat că pentru o ajustare a tarifelor, SA Moldovagaz trebuie să prezinte calcule necesare, cu argumente plauzibile în acest sens.

De asemenea, autoritatea a menționat că, potrivit Legii 108 Cu privire la gazele naturale „Consiliul de administrație al Agenţiei este obligat să examineze cererile privind costurile de bază, preţurile şi tarifele reglementate în termen de cel mult 180 de zile calendaristice de la data înregistrării solicitării”.

Precizăm că astăzi Mold-street.com a scris că de la 1 ianuarie 2019, preţul gazelor naturale livrate în Moldova de gigantul rus Gazprom constituie 237,46 de dolari pentru o mie de metri cubi.

Astfel, costul de import al metanului rusesc livrat de Gazprom din primele trei luni ale acestui an este mai mare cu circa 25% comparativ cu prețul de import din aceeași perioadă a anului trecut.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.