Doi dintre profesorii turci, expulzați în septembrie din R.Moldova, condamnați la ani grei de închisoare în Turcia

Doi dintre profesorii turci expulzați în luna septembrie din Moldova au fost condamnați la închisoare în Turcia. Profesorul de limbă turcă de la Liceul „Orizont” din sectorul Ciocana, Hüseyin Bayraktar, a fost condamnat la șase ani și șase luni de închisoare. Decizia în acest caz este definitivă, anunță TV8.

A doua persoană condamnată tot este profesor de limbă turcă, acesta a fost condamnat la nouă ani de închisoare. În acest caz decizia nu este definitivă, avocații au atacat decizia în instanța superioară și urmează o nouă ședință de judecată.

În același timp, alți doi sunt în așteptarea deciziei judecătorești. Potrivit lui Hasan Baris, ședințele în aceste cazuri sunt programate la sfârșitul lunii martie și în aprilie, date exacte nu cunoaște despre caz.

Reamintim că la 6 septembrie 2018, SIS a anunțat că șapte cetățeni străini, suspectați de legături cu o grupare islamistă, grupare despre care există indicii că desfășoară acțiuni ilegale în mai multe țări, au fost declaraţi indezirabili de către organele competente şi expulzaţi de pe teritoriul Republicii Moldova.

Este vorba despre angajați de la liceul moldo-turc Orizont, toți de origine turcă, care au fost ridicați de către SIS. Subiectul expulzării profesorilor turci de la liceul Orizont a intrat în vizorul oficialelor europeni. Comisarul pentru Politica Europeană de Vecinătate şi Negocieri de Extindere, Johannes Hahn, a cerut Chişinăului să respecte statul de drept.

Amnesty International Moldova a declarat că acțiunea serviciilor de securitate a fost făcută cu încălcare flagrantă, percheziționare și ridicare, cu violarea normelor cu privire la libertatea și securitatea persoanelor, stipulate în convențiile la care Republica Moldova este parte.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.