/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Noi reguli pentru șoferi. Aceștia vor fi obligați să lase cel puțin 1,5 metri de trotuar pietonilor, atunci când parchează

missing
15 martie 2019, ora 18:26

Noi reguli pentru parcarea pe trotuare. Chiar dacă indicatoarele și marcajele permit staționarea și oprirea pe aceste spații, șoferii trebuie să lase un metru și jumătate pentru deplasarea pietonilor cu mobilitate redusă. Aici, în mod special, se au în vedere persoanele care se deplasează în scaune cu roțile sau părinți cu cărucioare. Modificările au fost propuse de ministerul de Interne și au fost aprobate astăzi la ședința Guvernului.

Conform noilor modificări, conducătorii auto vor fi obligați să parcheze doar în locurile special amenajate pe trotuare, marcate nu doar de indicatoare, dar și care se află la cel puțin un metru și jumătate de la clădiri. Mai mult, aceștia vor fi amendați dacă vor bloca accesul la scări sau la rampe pentru persoanele cu nevoi speciale. Potrivit autorilor proiectului, schimbările vor responsabiliza șoferii și vor permite circulația liberă a pietonilor.

Completarea regulamentului circulației rutiere are drept scop aprobarea normelor ce vor determina conducătorii de vehicule să acorde o atenție sporită la modul de parcare în localități, să manifeste un comportament responsabil și să nu creeze obstacole pe trotuare pentru pietoni”, Alexandru Jizdan, Ministrul Afacerilor Interne.

Între timp, străzile Capitalei sunt pline de automobile parcate neregulamentar, inclusiv pe trotuare. Chiar în această dimineață pe o rețea socială au fost publicate mai multe fotografii cu mașine care au blocat total accesul pietonilor (3 foto). Deși susțin inițiativa, șoferii, care stau pe trotuar, sunt indignați că de acum înainte, vor avea și mai puțin spațiu pentru parcare.

–De ce ați parcat pe trotuar? –Noi pe două secunde și plecăm.

Pentru pietoni ar fi mai ușor. Dar eu ca șofer mă gândesc că mi-ar fi de două ori mai greu să găsesc o parcare. Chiar dacă știu că nu-i bine să parcăm pe trotuar, câteodată suntem obligați.

Dintr-o parte e corect ca oamenii să circule pe trotuar, dar pe de altă parte ce trebuie să facă șoferii?

Găsesc un loc și deodată mă parchez. E foarte rău că nu avem locuri de parcare.

Și pietonii, chiar dacă sunt revoltați de mașinile care circulă pe trotuare, spun că noua modificare a Regulamentului nu va avea efect, până când nu vor fi amenajate parcări.

Iaca uitați-vă chiar acolo cum acolo șede mașina cu totul pe trotuar.

Cum să nu. Mai ales cu copiii, când ieșim la plimbare, e foarte aglomerat traficul, într-adevăr e foarte periculos.

Ar fi bine ca Guvernul în primul rând să creeze niște locuri speciale pentru parcări și atunci să limiteze. Iată asta ar fi o doleanță.

Anterior, și activiștii de la mișcarea obștească StopHam au încercat să lupte cu șoferii nedesciplinați care parcau neregulamentar. Tinerii le-au împărțit acestora autocolante speciale și i-au alungat de pe trotuare. Potrivit poliției, șoferii care parchează neregulamentar riscă o amendă de până la 300 de lei și două puncte de penalizare.

Reporter: Diana Popa

Imagine: Oleg Cozlov

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram