/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Atac cu drone și reuniune NATO-Ucraina. Zelenski confirmă: Kievul a lovit un aerodrom în Crimeea

/VIDEO/ România vrea autostrăzi. Proteste pentru construirea acestora au avut loc în orașele mari din România, dar și la Chișinău

missing
15 martie 2019, ora 19:23

Și-au oprit activitatea astăzi, pe 15 martie, la ora 15, pentru 15 minute. Este vorba despre miile de oameni care au ieșit astăzi în stradă la proteste în toate orașele mari ale României. Revoltați de promisiunile timp de nouă ani a autorităților de a construi o autostradă, ce va lega Moldova și Transilvania, aceștia au blocat arterele principale din localități. Campania socială, intitulată „România vrea autostrăzi. Și eu” a ajuns și în Capitală. Astfel, câțiva activiști s-au adunat în scuarul Catedralei Mitropolitane și au cerut ca autostrada să fie construită până la Chișinău.

Inspirați de exemplul vecinilor de peste Prut, mai mulți locuitori ai Capitalei au construit o autostradă umană, ținându-se de mâini timp de 15 minute. Prin această acțiune, activiștii spun că doresc să atragă atenția guvernării asupra necesității de o construi o autostradă adevărată, aici, la Chișinău, chiar dacă în proiectul român, aceasta urma să ajungă doar până la Ungheni.

Avem nevoie de o autostradă, atât în RM, cât și în România, și care să facă legătura cu Uniunea Europeană.

Până la Chișinău. Să fie cumva de la o capitală toate capitalele, cu Iașiul și cu Alba, cu Bucureștiul. Să fie o autostradă bună.

„Poate prin autostrada Unirii vor dispărea și granițele de la Prut.”

Flashmobul a atras și activiști din România. De exemplu acest tânăr a străbătut sute de kilometri din București.

Noi am transmis astăzi un mesaj clar că vrem autostrăzi, vrem ca România și Republica Moldova să fie legată cu o autostradă, să nu mai facem 8-12 ore de la Chișinău până la București”, Ștefan Lupu, București.

Acțiunea de protest a fost suținută de președintele României, Klaus Iohannis, care a semnat un decret oficial în ajun de 1 decembrie, 2018.

Vreau să știe protestatarii că sunt alături de ei și eu”, Klaus Iohannis, președintele României.

Tot astăzi, chiar în ziua protestelor, Partidul Social-Democrat din România a anunțat despre demararea lucrărilor de construcție a autostrăzii Unirii. Ministrul Transporturilor s-a deplasat pe șantier la Băcău, unde a început nivelarea teritoriului.

Pot să spun că din punct de vedere al antreprenorului, mă simt foarte sigur că acest obiectiv va fi pus la îndeplinire în termen asumat contractual”, Răzvan Cuc, Ministrul Transporturilor din România.

Chiar și așa, mii de români au ieșit în stradă să protesteze. Astfel, traficul a fost paralizat în toate orașele mari din România, iar la Suceava a fost inaugurat, simbolic, primul metru de autostradă din regiunea Moldovei.

„Eu vreau autostradă aici, la Suceava, în Bucovina! –Și eu!

În acest moment în Piața Victoriei traficul este paralizat.

Campania socială a fost inițiată de un tânăr om de afaceri de peste Prut, Ștefan Mandachi. La începutul lunii martie, acesta a construit primul metru de autostradă în Suceava. Într-un spot social, acesta i-a îndemnat pe români să sisteze activitatea pe 15 martie, la ora 15, pentru 15 minute.

O țară e un organism viu și drumurile-i sunt vene. Care o pot săcătui sau îi dau putere. 00:55-01:00 Și eu cred că avem o țară minunată. Și eu, și eu, și eu.

Conform proiectului, autostrada Unirii ar urma să aibă o lungime de 318 km și să coste peste 4 miliarde de euro. Autostrada trebuia să înceapă la Târgul Mureș și să continue până la hotarul cu Republica Moldova, la Ungheni.

 

Reporter: Diana Popa

Imagine: Mark Diaconu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram