Andrei Popov, cu jumătate de oră înainte de briefingul democraților: „PD-ul propune „oferta” poziției de prim-ministru pentru ACUM”

Analistul politic, Andrei Popov, cu jumătate de oră ca Partidul Democrat să anunțe „oferta generoasă” pentru deputații aleși din partea Blocului Electoral ACUM, ca să ofere poziția de prim-ministru a Republicii Moldova, a anticipat această situație și susține că PD își „pregătesc terenul mediatic pe seama „încăpățânarii, orgoliilor și lipsei de maturitate politică a liderilor ACUM”.

Foto: UNIMEDIA

„Acum însă, după ce ACUM-ul și-a reiterat ferm poziția de neparticipare la coaliții și cu PDM și cu PSRM, și înainte de a trece la punerea în practică scenariul de baza convenit și pregătit minuțions - votarea comună cu PSRM a viitorului guvern - PDM ar fi logic să mai facă o acțiune de PR. Să pregătească mediatic terenul, astfel încât ceea ce era din start PLANUL A, să poată fi justificat și prezentat ca “singura alernativă”, vina pentru care să-i fie aruncată pe seama "încăpățânarii, orgoliilor și lipsei de maturitate politică a liderilor ACUM.

Bunăoară, în numele salvarii parcursului european, asigurării stabililtății țării, evitării alegerilor anticipate, continuării programelor sociale pentru oameni, PD-ul ar putea să spună că "oferta" lor include inclusiv: - oferirea poziției de prim-ministru pentru ACUM;) - împârțirea echitabila a pozitiilor în guvern și parlament (de ce nu - poate chiar în baza de paritate?) - acțiuni comune în vederea depolitizării instituțiilor, inclusiv în baza propunerilor ACUM de invitare a unui procuror european...”, a scris Andrei Popov pe pagina sa de facebook.

De menționat că Popov a făcut aceasta postare înainte cu jumătate de oră ca PD să anunțe această ofertă pentru Blocul ACUM.

UNIMEDIA amintește că la data de 1 martie Partidul Democrat a anunțat că a trimis scrisori către Maia Sandu și Andrei Năstase prin care a chemat partidele la discuții.

În reacție, Partidului Acțiune și Solidaritate a spus că nu are de gând să răspundă la această scrisoare. „Nu le-am răspuns și nici nu le vom răspunde. Plahotniuc și PD au furat, au mințit, au umplut țara cu propria murdărie, iar în prezent caută târguri? Pentru ce? Ca să poată fura mai departe? Avem prea mult respect pentru cetățeni ca să intrăm în târguri cu bandiții. Le recomandăm să nu mai piardă timpul cu scrisorele”, se arată într-o reacție oferită pentru UNIMEDIA de către reprezentanții Blocului ACUM.

Ulterior, la data de 11 martie, PSRM a invitat blocul ACUM la discuții pentru a negocia o coaliție, însă reprezentanții Blocului ACUM au respins și această propunere.

„Ne respectăm cuvântul dat și angajamentele. Atât Plahotniuc și Dodon caută să-și mascheze alianța și negocierile pe are le poară încă înainte de votul din 24 februarie. Nu avem de gând să negociem votul din partea oamenilor. Nu vom negocia viitorul țării. Sunt obligat să fac din nou această precizare esențială pentru opinia publică și pentru toți ceilalți actori politici ai momentului, având în vedere cele mai recente poziționări comune ale Partidului Socialiștilor și ale Partidului Democrat. Noi, cei din blocul electoral ACUM, ne-am asumat cu maximă responsabilitate un singur parteneriat, cel cu cetățenii Republicii Moldova”, a precizat Năstase.


Pub