Bibliotecile publice și Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral – un parteneriat de succes în instruirea alegătorilor

Timp de câteva luni, 750 de biblioteci publice din Republica Moldova s-au transformat în adevărate platforme de informare și educație în domeniul electoral. Organizația IREX Moldova, susținută financiar de Ambasada Statelor Unite ale Americii, și-a propus să vină în ajutorul alegătorilor și să informeze populația despre noul sistem electoral prin intermediul bibliotecilor publice din țară. Acest lucru însă nu ar fi fost posibil fără informația oferită de Comisia Electorală Centrală și, îndeosebi, fără suportul și instruirea specialiștilor de la CICDE - Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral.

Foto: IREX

Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE) activează de mai mult de 6 ani și a fost constituit pe lângă Comisia Electorală Centrală (CEC) în scopul instruirii funcționarilor și subiecților implicați în procesul electoral, precum și altor persoane interesate de acest domeniu. CICDE este unica instituție din Moldova abilitată să instruiască și să transmită bunele practici în domeniul electoral persoanelor implicate în organizarea și desfășurarea alegerilor din Moldova. Mai mult de atât, CICDE identifică și participă la instruirea altor actori comunitari care, prin activitatea lor, pot contribui la promovarea valorilor democratice și informarea corectă a cetățenilor Republicii Moldova despre prevederile și procesele electorale – un astfel de exemplu fiind și bibliotecarii.

Astfel, pe parcursul anului trecut, mai mulți bibliotecari din toată țara au beneficiat de un șir de instruiri livrate de formatorii CICDE, una dintre principalele platforme de instruire fiind cea de tip BRIDGE (Dezvoltarea resurselor în democrație, guvernare și alegeri). Scopul principal al seminarelor, organizate în parteneriat cu Asociația Bibliotecarilor din Moldova, a fost de a oferi bibliotecarilor posibilitatea să facă cunoștință cu metodele moderne de educație civică și informare, pe care ulterior să le aplice în activitățile lor zilnice, consolidând astfel rolul bibliotecilor publice din Moldova în calitate de spații comunitare și centre informaționale unde toți membrii societății pot găsi informație utilă din diverse domenii, inclusiv cel electoral.

Iar la sfârșitul anului 2018, IREX a lansat proiectul „Promovarea informării alegătorilor”, destinat anume promovării educației electorale și informării cetățenilor despre modificările sistemului electoral prin rețeaua de biblioteci publice din țară.

IREX a venit cu inițiativa, iar noi am susținut-o. Am elaborat un program special pentru instruirea bibliotecarilor-coordonatori și am adaptat informația pentru necesitățile lor. Instruirile au fost concepute și structurate din două perspective: în primul rând, ne-am propus să fie o instruire de tip formare de formatori și să le oferim participanților informația și competențele necesare ca ulterior să organizeze ei înșiși instruiri, în calitate de formatori, iar în al doilea rând am pus accent pe principalele mesaje legate de alegeri care urmează a fi transmise alegătorilor. În timpul celor patru zile de instruire, bibliotecarii au avut posibilitatea să participe și la exerciții de simulare a procedurii de vot, care ulterior s-au dovedit a fi foarte populare printre cetățeni, în special tinerii alegători care urmau să voteze pentru prima dată. A fost o idee foarte reușită să se creeze acest proiect anume prin intermediul bibliotecilor, care au devenit ambasadorii noștri la nivel regional și ne-au ajutat ca informația să ajungă la cât mai multe persoane din țară,” menționează Angela Caraman, Director adjunct CICDE.

La instruirile livrate de formatorii CICDE a participat o echipă de 34 bibliotecari-coordonatori, care ulterior au transmis informația despre noul sistem electoral la aproape 1000 de bibliotecari din toată republica. Aceștia, la rândul lor, au organizat în localitățile lor instrui și sesiuni de discuții și consultanță de care au beneficiat peste 44.300 de cetățeni. Grație informațiilor oferite de biblioteci, aceștia au aflat care este specificul noului sistem de vot, care este componența circumscripțiilor electorale și din ce circumscripție fac parte, unde sunt amplasate secțiile de votare, dar și din ce surse veridice pot obține mai multă informațiedespre alegeri.. Bibliotecarii au organizat simulări ale procedurii de vot pentru adolescenții care vor vota pentru prima dată, au diseminat materiale informaționale și au oferit consultații pentru cetățenii interesați atât nemijlocit în biblioteci, cât și în comunitate – în școli, colegii, centre medicale, farmacii, centre de plasament, magazine, primării și alte instituții publice din localități..

Astfel, specialiștii în domeniul electoral de la CICDE au contribuit la formarea, prin intermediul bibliotecarilor, a unei piramide de informație transmisă cetățenilor din cele 33 de raioane acoperite de proiect.

Bibliotecile publice și Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral / Sursa:IREX
Bibliotecile publice și Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral / Sursa:IREX

Pe parcursul implementării proiectului „Promovarea informării alegătorilor”, Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral a devenit un partener cheie pentru IREX, oferindu-le bibliotecarilor implicați în proiect informații extinse cu privire la procesele electorale, care ulterior au fost replicate la nivel regional în rândul bibliotecarilor și cetățenilor, și familiarizându-i cu domeniul electoral – un domeniu de altfel nou și încă neexplorat de către bibliotecari. Grație suportului metodologic și informativ al specialiștilor CICDE, peste 750 de biblioteci publice și-au consolidat rolul de platforme informaționale neutre în domeniul electoral, iar 44.300 de cetățeni din întreaga țară au beneficiat la bibliotecă de consultanță, instruire și acces la resurse informaționale oficiale cu privire la noul sistem de vot,” relatează Iurii Datii, Directorul IREX Moldova, despre strânsa colaborare cu CICDE.

Bibliotecarii, devenind ambasadori ai educației civice și electorale, au reușit să transmită într-o perioadă foarte scurtă de timp o informație corectă, echidistantă și bine explicată atât cetățenilor din localitățile urbane, cât și celor din mediul rural, unde este o mare nevoie de consultanță și instruire în această privință. Datorită încrederii pe care o au cetățenii în bibliotecari și în competențele lor, proiectul „Promovarea informării alegătorilor” a fost un succes printre locuitorii Moldovei.

CICDE își propune să continue conlucrarea cu bibliotecarii și să includă bibliotecile în activitățile sale viitoare, contribuind la crearea unei rețele de educație civică și informare a cetățenilor.

Proiectul „Promovarea informării alegătorilor” a fost implementat de IREX, cu suportul financiar al Ambasadei SUA în Republica Moldova și în colaborare cu Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral, Asociația Presei Independente și Asociația Presei Electronice din Moldova. Proiectul, precum și toate produsele dezvoltate în cadrul acestuia, nu sunt în niciun fel afiliate politic, nu promovează actualul sistem electoral sau concurenți electorali specifici. Toate activitățile și materialele au caracter exclusiv informativ și nu reflectă neapărat opinia Ambasadei SUA în Moldova și/sau a organizației IREX.


Pub