Marea Britanie: Camera Comunelor a votat pentru amânarea Brexitului

Parlamentarii britanici au votat, joi seară, amânarea ieşirii Regatului Unit din Uniunea Europeană, programată pentru 29 martie, potrivit BBC, citat de adevarul.ro.

Moţiunea care a fost trecută prin Camera Comunelor cu o majoritate de 412 voturi la 202 spune că dacă parlamentarii susţin un Acord de retragere până la data de 20 martie (cu o zi înainte de summitul UE), prim-ministrul va cere o prelungire a ieşirii din blocul comunitar-până pe 30 iunie-pentru a trece legislaţia necesară, potrivit The Telegraph.

Dar moţiunea mai precizează şi că dacă Parlamentul britanic nu va aproba Acordul de retragere până pe data de 20 martie , atunci este „foarte probabil” ca Consiliul European să ceară „un motiv clar pentru prelungire” şi să determine durata sa. Un amendament care propunea ca Marea Britanie să ceară o extindere de la UE pe o perioadă suficient de lungă pentru a putea organiza un al doilea referendum a fost respins.

Orice prelungire dincolo de 30 iunie ar determina Marea Britanie să organizeze alegeri europarlamentare în mai. Propunerea actuală care s-a votat va amâna Brexitul până pe 30 iunie, deşi mulţi parlamentari şi lideri europeni au sugerat că orice prelungire ar trebui să fie mult mai lungă de atât.

Următorul pas este ca Theresa May să le ceară în mod oficial liderilor europeni ca procesul Articolului 50 să fie prelungit, chiar după un nou vot privind Acordul, care va avea loc pe 20 martie.

EU27 ar trebui să accepte în unanimitate această propunere, pentru ca ea să intre în vigoare. Este probabil ca liderii europeni să accepte o extensie, atât timp cât există perspective clare că se va ajunge la un acord votat-sau la un referednum sau alegeri anticipate, care ar putea să schimbe mult peisajul britanic.

Articolul 50 este un mecanism legal din cadrul Tratatului Uniunii Europene, cunoscut ca Tratatul de la Lisabona, prin care un stat membru poate să părăsească blocul comunitar.

Prin invocarea Articolului 50 pe 2 octombrie 2016, Regatul Unit a declanşat retragerea sa din UE, având la dispoziţie doi ani pentru negocierea unui acord.

Extinderea Articolului 50 doar lungeşte perioada de negociere şi amâna data finală la care Marea Britanie ar trebui să iasă din blocul comunitar. Doar prin revocarea Articolului 50, procesul Brexitului va fi anulat.


Pub