Maia Sandu întrebată dacă nu e mai bine să participe la guvernare și să facă ordine măcar într-un domeniu. Ce a răspuns

Co-președinta blocului electoral ACUM Maia Sandu exclude orice posibilitate ca blocul să facă coaliție cu PDM, PSRM și Partidul ȘOR. Totodată, ea a a declarat la TVR Moldova că blocul ACUM va lupta pentru „deconspirarea și distrugerea acestui regim care a capturat statul”, venind cu inițiative legislative „care să slăbască regimul”.

Întrebată la un moment dat dacă nu ar fi mai bine ca blocul electoral să participe totuși la guvernare și să demonstreze că poate face treabă bună într-un domeniu concret, de exemplu Educație sau Sănătate, Maia Sandu a declarat că nu poți să faci lucruri în Educație, atunci când în celelalte ministere și alte instituții se fură.

Ea a menționat că a încercat lucrul acesta acum câțiva ani, în situația când nici pe departe nu exista claritate că lucrurile nu se fac bine. Potrivit ei,  acum R.Moldova se află în cu totul altă situație – în situația unui stat capturat cu toate dovezile pe față. Maia Sandu a mai spus că problema majoră a acestei țări este capturarea statului, iar statul trebuie eliberat.

„Nu poți să faci lucruri în Educație, atunci când în celelalte ministere și alte instituții se fură. Deci, atunci, când încerci să faci bine într-un sector și ai nevoie de resurse ca să crești salarii la profesori, să investești în infrastructură și să faci multe alte lucruri, dar între timp se fură, economia este distrusă, oamenii sunt demotivați, toată lumea pleacă pentru că nu vede niciun rost să rămână în această țară, nu poți să faci.

Eu am încercat lucrul acesta acum câțiva ani, în situația când nici pe departe nu exista claritate că lucrurile nu se fac bine. în momentul când am acceptat funcția de ministru al Educației. Toată lumea considera RM un pioner al reformei. Aceasta era percepția și în țară și peste hotare. Și chiar în acea situație când se considera că lucrurile merg bine, că Guvernul în totalitatea lui este bine intenționat s-a dovedit că lucrurile nu le pot să faci. Nu poți să faci reforme în educație, atunci când se fură un miliard. Acum suntem cu totul altă situație. suntem în situația unui stat capturat cu toate dovezile pe față. Nu-și poate face nimeni nicio iluzie. Nu mai au nicio iluzie nici cei de aici nici cei din afara țării. Deci e foarte clar: problema majoră a acestei țări este capturarea statului. Statul trebuie eliberat”, a menționat Maia Sandu.

Potrivit ei, acest lucru se poate face chiar cu cele 26 de mandate ale blocului ACUM.

„Așa cu 26 de mandate o să luptăm pentru deconspirarea și distrugerea acestui regim care a capturat statul. Suntem oameni ingenioși. Am zis că nu facem coaliție cu PDM, PSRM și Partidul ȘOR, dar așa cum am venit ieri cu inițiative, o să venim în continuare cu alte inițiative care să slăbească regimul și care într-o zi o să permită alegeri libere și democratice”, a adăugat Maia Sandu.

În urma  alegerilor parlamentare din 24 februarie, PSRM a obţinut cel mai mare număr de mandate – 35. Formaţiunea este urmată de Partidul Democrat din Moldova, cu 30 de mandate. Blocul PAS-PPDA va avea 26 de deputaţi în viitorul Parlament, iar Partidul Şor – şapte. Trei fotolii din legislativ vor fi ocupate de parlamentari independenți.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.