„Valorile şi principiile fundamentale nu se negociază”. Blocul ACUM a refuzat din nou negocierile cu PDM

Blocul ACUM a refuzat, din nou, invitația PDM de a se așeza la masa de negocieri privind formarea unei coaliții de guvernare. După ce Partidul Democrat a lansat astăzi o nouă invitaţie publică blocului electoral ACUM privind inițierea unor negocieri, pe pagina de Facebook al Blocului ACUM a apărut un mesaj în care se spune că „valorile şi principiile fundamentale nu se negociază”.

„Rămânem fermi in poziția noastră. Am primit mandatul de la cetățeni să eliberăm țara de oligarhi și corupție. Echipa blocului ACUM a propus un pachet de legi de deoligarhizare a statului. Invităm deputații responsabili să le voteze în primele ședințe ale parlamentului. Valorile şi principiile fundamentale nu se negociază”, se arată în declarația blocului ACUM.

Precizăm că după prima invitație făcută de PDM, liderii ACUM Maia Sandu și Andrei Năstase și-au reiterat angajamentul de a nu face alianțe cu PDM, PSRM și Partidul ȘOR.

În schimb, blocul ACUM a venit cu un pachet de legi „pentru dezoligarhizarea statului”, cerând tuturor deputaților „cărora le pasă de cetățeni și de Republica Moldova” să-l voteze în primele ședințe ale Parlamentului.

Pachetul de legi propus de Blocul ACUM, include între altele: adoptarea Declarației Parlamentului cu privire la caracterul capturat al instituțiilor statului, ajustarea cadrului normativ necesar pentru: demiterea Procurorului general, a conducerii Serviciului Informații și Securitate, a membrilor CEC, a conducerii CNA, a membrilor CCA, a conducerii ANI și CSJ.

De asemenea, pachetul prevede anularea sistemului electoral mixt și crearea a 3 comisii parlamentare de anchetă cu privire la: investigarea furtului miliardului, consecințele implementării legii privind amnisitia capitalului, anchetarea operațiunilor de spălare a banilor (landromat). În plus, prevede adoptarea Legii Magnitsky.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.