Incertitudine provocată de Brexit
Externe 14 martie 2019, 15:10 | 1320

Parlamentul de la Londra a exclus aseară posibilitatea ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană fără un acord. Asta în condițiile în care înțelegerea negociată de premierul Theresa May a fost respinsă de legislativ, iar oficialii de la Bruxelles refuză să revină la masa de discuții pentru un nou acord. O soluție până pe 29 martie, când Marea Britanie ar trebui să se despartă de blocul comunitar, este improbabilă, așa că deputații sunt chemați astăzi iar la vot, pentru a decide dacă amână sau nu ieșirea țării din Uniunea Europeană.

Cu o diferență de 43 de voturi, Camera Comunelor a aprobat aseară, în formă definitivă, proiectul care exclude posibilitatea retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană fără niciun acord Brexit, cu amendamentul "în orice circumstanţe".

Decizia nu are caracter constrângător juridic şi nu exclude un Brexit fara vreun acord la o dată ulterioară termenului inițial de 29 martie, s-a grăbit să sublinieze premierul Theresa May, care a vorbit despre opțiunile pe care le are Londra după acest vot.

Votul împotriva unui Brexit fără acord nu este suficient, a transmis Comisia Europeană, subliniind că pentru a preveni o astfel de opţiune, Londra trebuie să aprobe un plan concret privind retragerea din blocul comunitar. Un astfel de plan nu există și deputații britanici se vor pronunța astăzi asupra extinderii articolului 50 și, implicit, amânarea termenului la care Marea Britanie va ieși din Uniunea Europeană. Tot astăzi, Theresa May va depune în Parlament o moţiune ce prevede organizarea unui nou vot pe tema acordului de Brexit, până cel târziu pe data de 20 martie, cu o zi înainte de summitul Uniunii Europene. Dacă acordul va fi adoptat, Guvernul May va încerca să obţină amânarea ieşirii până pe 30 iunie. În caz contrar, Londra va cere o amânare pe termen lung a ieşirii din Uniunii Europene. Astfel, Marea Britanie va fi obligată să participe la alegerile europarlamentare de la finalul lunii mai. 

Opinia ta contează. Comentează!