(video, doc) Ce îi leagă pe Leancă, Codreanu și Grișciuc în epopeea gheretelor din Chișinău

collage

Curtea Constituțională a respins, astăzi, sesizarea deputatului (PPE) Simion Grișciuc cu privire la constituționalitatea art 25, alin 6 din Legea cu privire la controlul tutunului. Deputatul a invocat că această prevedere ar încălca dreptul la proprietate.

Ce înseamnă acest lucru? Vă explicăm mai jos.

De la început vă aducem aminte că pe data de 1 ianuarie 2019, a intrat în vigoare noile modificări la Legea privind controlul tutunului care obligă agenții economici să oprească comercializarea produselor de tutun în raza a cel puțin 200 m de la orice instituție de învățământ și medico-sanitară. Important de menționat este faptul că acest lucru se referă doar la gheretele cu o suprafața de până la 20 m2.

Prin urmare, deputatul PPE, Simion Grișciuc, s-a adresat la CC cu o sesizare anume pe acest subiect, invocând că această prevedere ar putea încălca dreptul la proprietate. Iată ce spune articolul 25, al 6 din Legea nr. 278 din 14.12.2007 privind controlul tutunului:

„(6) Unităţile cu suprafaţa comercială mai mică de 20 m2 ce comercializează produse din tutun și produse conexe trebuie să fie amplasate la o distanţă de cel puţin 200 m de la instituţiile de învăţămînt şi instituţiile medico-sanitare.”

fddf

CC a constatat „că o eventuală suspendare a acțiunii articolului contestat (25, al 6)  nu este justificată, motiv pentru care ea va respinge acest capăt al sesizării. Prin urmare a decis următoarea: „Se respinge solicitarea dlui Simion Grișciuc, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, referitoare la suspendarea acțiunii articolului 25 alin. (6) din Legea nr. 278 din 14 decembrie 2007 privind controlul tutunului.”

Această sesizare a parvenit în adresa CC după multitudinile de acțiuni ale activiștilor civici de a opri vânzarea ilegală a țigărilor în gheretele amplasate lângă școli, grădinițe, universități, spitale, stomatologii etc. Săptămâna trecută Rodion Gavriloi și Ion Andronache au depus o petiție de 208 pagini adresată primarului interimar Ruslan Codreanu în care au reclamat activitatea ilegală a peste 330 de gherete din Chișinău.  

În această ordine de idei, activistul civic, Rodion Gavriloi, și-a expus părerea vizavi de toată această istorie cu gheretele din capitală. El spune că, zilnic primește răspunsuri de la pretori „care spun că ei înțeleg situația creată și promit că notificările de comerț nu vor fi prelungite.” Indignat, Rodion spune că aceste notificări se eliberează pe un termen nelimitat. Prin urmare, „ei promit ceea ce nu este posibil de realizat”, a conchis activistul civic.

„Astăzi am înțeles de ce primarul Ruslan Codreanu nu vrea să evacueze gheretele din oraș. Acest fapt se datorează colegului său de partid. Vreau să vă amintesc că Ruslan Codreanu este vicepreședintele Partidului Popular European din Moldova. Colegul său de partid, care este și deputat, Simion Grișciuc, a depus la CC o sesizare prin care a pus la îndoială articolul 25 din legea 278. Cu alte cuvinte, el a cerut ca acest articol să fie abrogat. A doua zi, adică astăzi, Curtea a respins această sesizare. Prin urmare aici apar 2 conexiuni. Prima este cu primarul Ruslan Codreanu. Acum îmi este clar de ce acesta nu scoate produsele de tutun din gherete, iar a doua conexiune este legată de președintele PPE, Iurie Leancă. Cu câțiva ani în urmă, acesta a primit un premiu de la Organizația Mondială a Sănătății pentru activitatea sa în lupta împotriva tutunului. Există și un spot în care Iurie Leancă îndeamnă oamenii să renunțe la fumat”, a povestit Rodion Gavriloi într-un live pe Facebook.

Spotul îl puteți vedea mai jos.

„Iurie Leancă este din septembrie 2018 Președintele Consiliului Național Coordonator privind implementarea legii antitutun. Mă întreb dacă nu cumva Iurie Leancă este de acord cu colegul său, Simion Grișciuc. Acum mă întreb: avem lup paznic la oi?”. Desigur această luptă o vom continua”, a conchis Rodion Gavriloi.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente